Det søte punktum

Jeg har en venninne. Det er høyst sannsynlig at hun ikke vet om meg, men jeg har med årene kommet til å betrakte henne som ganske nærstående. Ja, jeg besøker henne ganske ofte. Nigella Lawson. For all del, det handler om mat. Sjekk gjerne www.nigella.com så vil du finne veldig mye godt. Kanskje ikke alltid like sunt. Men som sagt, vi må ikke være sunne hele tiden. Det er totalen som teller.

Dermed er vi framme ved målsnøret for sjuretteren. Der venter desserten. Som er sterkt inspirert av Nigella. ThankU, dear.

Cheesecake-icecreammmmm. Med en mørk og tung fudge ved siden av. Og en saus av friske krydderurter, som jeg har komponert sjøl. Absolutt til å dø av. On your marks!

Du trenger:

Til iskremen: 2 dl helmelk, 200 gram sukker, 1 vanlig pakke nøytral Philadelphia smøreost, en streng vanilje, saften av 1 lime, 1, egg, 3 dl lett vispet kremfløte.

Til fudgen: 1 boks Viking melk, 350 gram mørk sjokolade (50-70 % kakaoinnhold), 30 gram smør, 150 gram nøtter (gjerne pistasie) litt sukker, avhengig av hvor mørk  sjokolade du kjører. Fudgen skal være heftig og tung, men ikke besk…

Til sausen: 1 plante sitronmelisse, 1 plante mynte, 1 plante koriander, 1,5 dl vann, limesaft, 100 gram melis.

Slik gjør du det:

Det er i grunnen greit med iskremmaskin her, men du kan også fryse isen manuelt, bare husk hyppig røring under innfrysingen. Forøvrig må jeg legge til at å spise denne isen rett ut av maskinen, myk som en romantisk drøm, er nesten bortenfor fatteevne. Men altså: Varm opp melken forsiktig i en kjele. Mens den varmer, rører du sammen egg, smøreost og sukker i en bolle. Hell den varme melken over blandingen og rør sammen. Hell tilbake i kjelen og varm det langsomt opp til kokepunktet til du får en tykk, fløyelsaktig masse. Få massen tilbake i bollen og avkjøl. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i blandingen sammen med limesaft etter ønske. Rør inn kremen forsiktig, til blandingen er helt slett. Frys inn eller kjør på ismaskin.

Når det gjelder fudgen, er den utrolig enkel med tanke på hvor godt det smaker. Varm opp melken og rør inn sjokoladebiter, smør og litt sukker til du har en jevn røre. Bland inn hakkede nøtter og hell det hele i en lav, rektangulær form kledd med bakepapir, sett i kjøleskap eller fryser.

Så topper vi med sausen. Klipp ned plantene og legg bladene i en kjele, hell over vann, melis og limesaft. Kok opp, og kjør hele greia med stavmikser eller i hurtigmikser. Hell tilbake i kjelen og kok ned blandingen på svak varme til du har fått en passe tjukk saus.

Så er det bare å finne fram de fineste tallerkenene, anrette is, skjære pene stykker av fudgen, og pynte med saus.

Er ikke gjestene mette nå, har de et problem 😀

6 kommentarer om “Det søte punktum

  1. Nei, egentlig ikke. Har bare hørt bruddstykker av den og lest anmeldelsene. Noen spesiell grunn til at du spør?

   1. Både du og jeg har nok et moderat forhold til Nigella og således ikke så mye til felles med hovedpersonen i nevnte bok.
    Skulle forresten ønske jeg hadde et godt, gammeldags «spiskammers», det er kanskje mer vanlig i England? Nigellas er ihvertfall imponerende, med en masse forskjellige råvarer/halvfabrikata.

   2. Ok, skjønner greia. Spiskammers er ingen dum idé og Nigellas er jo av en annen verden. Jeg husker ennå godt min farmors kjølige, mørke hjørnespiskammers. Mye godt der, gitt. Og for det meste adgang forbudt…

 1. Skjønner at du liker den dama….du er jo mann! Ellers er dette sikkert veldig mye bedre enn sjokoladeis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s