Påskenøtter

Det drar seg mot påske. Ofte en tid for god mat. For oss som styrer unna lammelåret, kan det være på sin absolutte plass med annen type festmat. Årets påskenøtter heter Pekan til fornavn. Dette er den søte, mørkhudede lillesøstra til valnøttene. Hakket dyrere, fyldigere og rundere i smaken. Noe av det mer avanserte du kan foreta deg, er pekannøttrull. Med et par triks i baklomma, er den ikke så vanskelig som man skulle tro. Etter på ha laget 25 stykker til min datters bryllup, fant jeg dessuten ut at det var et par småting som kunne heve smaken en etasje eller to over den vanlige utgaven som gjerne går igjen i en del vegetarkretser. Det viktigste her er frisk ingefær, som brått gjør at terningen lander med minst et par prikker ekstra i været. Etter å hatt fryseren full av pekannøttrull i flere måneder, kan jeg love at det ikke er noe problem å være ute i god tid. Dermed trenger ikke påskemåltidet kreve så mye av deg, verken på hytta, eller hjemme for den saks skyld (de fleste nordmenn drar ikke til fjells i påsken, selv om avisene innbiller oss det til tider). Sett bare til side et par timer på kjøkkenet, god tid i forveien. Oppskriften rekker til én stek, men her er det ikke dumt å tenke stort. Så bare bruk gangetabellen.

Du trenger:

Til steken: Pizzabakeark, 150 gram malte pekannøtter, 3 dl kokt ris, 100 gram revet Norveiga, 100 gram revet Jarlsberg, 50 gram ricottaost (kan byttes med cottage cheese), 125 gram malte salte kjeks, 4 egg, 1 gul løk, 1 liten plante basilikum, frisk ingefær, pepper, salt, 1 terning grønnsaksbuljong, litt olje.

Til fyllet: 200 gram frisk spinat, 1 purre, 2 små rødløk, 150 gram fetaost.

Slik gjør du det: Kok risen. Mal kjeks og nøtter og bland det godt i en bolle sammen med revet Norveiga og Jarlsberg. Hiv eggene, løk, salt, pepper, basilikumblader, en liten klump frisk ingefær, buljong og ricotta i hurtigmikseren. Og kjøyr. Hell alt det våte over det tørre, og kjør godt med håndmikser eller i kjøkkenmaskin. Tilsett den godt kokte risen (ordentlig grautete, faktisk) og dra på skikkelig til du har fått en fast og fin, men likevel smørbar masse. Den virkelig store utfordringen her er å finne den riktige konsistensen. Farsen må ikke være for blaut, da blir det bare tøys når du skal rulle. Tilsett derfor litt mer malte kjeks hvis du er i tvil. La det stå og hvile mens du tilbereder fyllet.

Skyll spinaten og purre skikkelig før du grovhakker. Løken skjæres i tynne halvmåner. Fetaosten bruker jeg bare hendene på når jeg kommer så langt at den skal smuldres over farsen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Ok, vi begynner å nærme oss oppløpsiden, ingen grunn til å feige ut nå. Legg et bakeark på kjøkkenbenken og pensle det lett med olje. Dette er helt nødvendig for at farsen skal slippe taket under rullingen. Smør farsen jevnt utover papiret til du har dekket det, dog ikke helt ut til kantene. Dryss purre, rødløk og spinat over det hele, før du avslutter med å smuldre fetaost på toppen. Når du har kommet så langt, skal du gjøre én liten forberedelse. Lag deg et stykke aluminiumsfolie som er stort nok til å rulle steken inn i. Og så: Grip kanten på bakepapiret og rull farsen fra deg, så tett du bare klarer. Når du har kommet nesten til enden av farsen, ruller du fra motsatt kant, slik at du får skjøten på toppen.  Pakk rullen godt inn i bakepapiret, vipp den over i foliet og klem det hele ganske tight sammen. Stekes på 200 grader i en drøy time. Herfra og ut er det bare fantasien som begrenser deg. Prøv i alle fall med en skikkelig god, brun saus, poteter i en eller annen form, gjerne litt rotgrønnsaksmos og kokt broccoli som er skikkelig crispy.

Påskelammet kan vi således overlate til Vår Herre. Han har dessuten fikset det allerede..

Vil du ha musikk som passer til denne maten, får du en anbefaling her

7 kommentarer om “Påskenøtter

    1. Du skal ikke se bort fra at jeg har noen planer. Som du ser har det vært en viss produksjon….

  1. Åh, dette er også utrolig namm. Selv om jeg iår faktisk også skal ha lammet så er det jo mer enn en dag det skal lages mat på. 😀

  2. Da er den i ovnen. Ble en glutenfri variant. Og litt muskatt til spinaten. Prøver meg med søtpotetfrais som følge. Dette bare blir bra det, takk 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s