Og høsten kommer tidsnok

Det hender jeg trøster meg med Anne Grete Preus.  Sikkert litt femi, men samma det. Jeg trenger en litt ruglete, vemodig stemme når dagene og temperaturen krymper. Når det er sagt, kan det være mye positivt ved høsten. Jeg kan godt leve med sylskarpe dager, med en luft som risper i kinnene og et landskap som rødmer langsomt og kledelig. Klare kvelder hvor Vårherre setter tusenvis av stearinlys i vinduskarmen sin og ruller den digre, gule osten over åsene mine.

Høst er også smak. Smak av norske grønnsaker. Matauk. Jeg går stadig bananas når jeg ser hauger av  hjemmeprodusert og kortreist ligger vakkert og sprakende stablet.Ovnsbakte grønnsaker er b litt standard hos mange. Men det finnes noen triks som gjør dem enda bedre. Noen av dem har jeg plukket opp hos min kusine Dorthe. Hun prediker dette med tid. Så sett av noen timer når du går for denne oppskriften. Disse ovnsbakte grønnsakene gir en deilig saus, som innbyr til tilbehør av ulikt slag. Jeg anbefaler gjerne en nøttestek som du finner her.

I tillegg byr jeg på en egenkomponert rødbetmoussé. Her snakker vi om ferske rødbeter, som ikke på noe vis må undervurderes. Og som er en vinner i combo med rød søtpotet.

”Jeg har puslespill for en regnværsdag og et spisebord til ti”, synger Anne Grete.

Kom igjen folkens. Hvorfor deppe over høsten, når vi kan fylle en tallerken eller ti  i mørket…

Du trenger:

Til ovnsbakte grønnsaker: 1 liten kålrot, en liten bunt nye gulrøtter, litt sellerirot, 3-4 røde søtpoteter,  2 jordskokker, 1 pepperrot, 3 nyløk, 1 purre, 5 klasetomater, 1 eple, 1 fennikel, en skvett tropisk juice, pepper, flaksalt, olje.

Slik gjør du det: Rens grønnsakene. Del tomatene i to, skjær løken i store halvmåner, eplet i båter og resten i passe store biter. Hiv alt i ei ildfast form, med epler og tomater på toppen. Sprinkle med olje og juice, dryss over salt og pepper. Kjør i ovnen på 200 grader i en halvtime. Så tar du ut forma, dekker den med alufolie, skrur ned ovnen til 150 grader og baker videre i halvannen time til. Dette smelter i munnen!

Til rødbetmoussen: 1 fersk rødbete, 1 rødløk, 1 middels stor søtpotet, 1 fedd hvitløk, 3 ss crème fraiche, litt limesaft, salt, sukker, pepper og olje til steiking.

Slik gjør du det: Rens og del grønnsakene  i biter, pass på at du ikke farger benk og plater med rødbeten. Surr alt i olje til mykt. Hiv det hele i hurtigmikser sammen med crème fraiche, et fedd frisk hvitløk, limesaft, salt, pepper og sukker. Og kjøyr. Her kan du velge selv hvor finmoset du vil ha det. Jeg foretrekker litt tyggemotstand. Nydelig som forrett, siderett eller dip.

6 kommentarer om “Og høsten kommer tidsnok

  1. Det mest krevende her virker egentlig å være innkjøpet av jordskokker, fennikel og nyløk. Ikke bare aner jeg ikke hvordan det ser ut, men jeg har akkurat brukt opp stipendet mitt på husleie og andre mindre spennende ting. Igår spiste jeg posetomatsuppe til middag. Kan jeg få komme hjem snart?

    1. Det ordner seg stort sett med det man finner i en vanlig dagligvarebutikk. Og for deg som bor på Løkka, bør det være null problem…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s