Smil, suppegjøk!

– No chicken, Sir…?

– No chicken.

– But Sir…

– No chicken, please.

Tom yam er en av verdens beste supper. Men folk i Østen har flere ganger sett undrende på meg når jeg har forsøkt å forklare dem at jeg helst vil ha denne lekkerheten uten kylling.

– Smil, sier jeg til meg selv. Smil, smil, smil. Selv om det er femte gangen du forklarer at du ikke spiser kylling. Eller annet kjøtt. Eller skalldyr. Og smilet vinner alltid. Sammen med litt stahet.

I motsetning til i India, er det litt mer komplisert å nå fram med den vegetariske tanken i Vietnam, Malaysia, Kina og deromkring. Folk vil jo by deg det beste de har. For de fleste av dem er det kjøtt. Så jeg smiler så høflig jeg kan og forsøker hardt å ikke fornærme noen.

Hvis du klarer å få deg en tallerken tom yam på østlige breddegrader, kommer du aldri over det. Nå som de fleste norske byer har en eller annen asiatisk butikk, er det heller ikke så vanskelig å finne ingrediensene til denne supersuppa her hjemme. Selv i mitt lille, kjære Mjøndalen finnes det flere asiatiske kålvarianter hos våre lokale, vietnamesiske kjøpmenn. Du må nødvendigvis ikke bruke pak choy, det finnes andre like gode muligheter Bare spør så får du en anbefaling. Men tenk aldri, aldri, aldri på å bruke kinakål….

Og en liten ting til. Hvis du drar på med litt ekstra ingefær, chili og hvitløk, er dette en knallgod resept mot forkjølelse.

Spis. Og smil.

Du trenger: 1 finhakket rød chili, 1 drøy spiseskje finhakket ingefær, 3 knuste fedd hvitløk,  1 stengel sitrongress finhakket, 1 dl peanøttolje, 1 rødløk skåret i ringer, 5 vårløk i ringer, 1 stor gulrot snittet i lange, fine strimler, 1 liten boks vannkastanjer, 1 liten boks bambusskudd, 1 pak choy kål grovhakket, 1 god neve frisk, finhakket koriander, 1-2 bokser kokosmelk, saften av 1 lime, salt og litt sukker. Smakes til med en dæsj soyasaus og sesamolje.


Slik gjør du det: Fres chili, hvitløk, sitrongress og ingefær i peanøttolja. Tilsett rødløk, vårløk, gulrot og la surre videre. Inn med vannkastanjer og bambusskudd. Hell inn kokosmelk og limesaft, du avgjør selv hvor tynn du vil ha suppa med mengden kokosmelk. La koke opp og deretter putre i 2-3 minutter. Så inn med kålen, kok lett til den er passe myk (går fort), og smak til med salt, sukker, sesamolje og soyasaus. Rett før servering drysser du over finhakket koriander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s