En bønn for stuingen

 

Jeg veit ikke hvor mange nordmenn som spiser taco på fredag kveld, eller i helga ellers. Men jeg har inntrykk av at det er noen. Taco & gullrekka & noe godt å drikke. Det ser ut til å være helgestartoppskriften. Etter den siste tids avsløringer om oppblåste, fosfatfulle råvarer, kan det kanskje være en idé å vende blikket vekk fra kjøttdeigen og slå et slag for bønnestuingen. Jeg mener sjøl at en skikkelig laga bønnstuing ikke bare er en bra erstatning, men faktisk mye bedre enn det som kommer ut av kjøttkverna. Personlig har jeg vært venner med bønnestuingen skremmende lenge. Jeg har vært gift i i noen år, og minnes ennå med en smule stolthet hvordan vi var super-progressive og serverte taco på skjell som forrett i bryllupet vårt. Det var i… vel, det var tidlig på 80-tallet…

Men her som i mange andre sammenhenger, gjelder det å kunne triksa. Dessuten, det er ikke nødvendig å bruke denne underlige posen med krydderblanding fra Santa Maria eller Old El Paso. Du blander like godt sjøl, faktisk mye, mye bedre.

Du trenger: 1 kilo ferdig bløtlagte bønner, eller fra boks. Jeg foretrekker en blanding av pinto og red kidney beans, men det er ganske tøft med svarte bønner også. 2-3 bokser flådde, grovt hakkede tomater, 5 store fedd knust hvitløk, 2-3 ss tomatpuré, 1/2 gul løk finhakket, 3 toppede ts korianderpulver, 2 ts kummin, 1 ts chilipulver, 1 ts løksalt, 1-2 ts paprikapulver, litt oregano, salt, sukker, litt ketchup.

Slik gjør du det: Bruker du boksebønner, hell av vannet, men ta vare på det. Koker du bønnene sjøl, ta vare på bønnekrafta. I begge tilfeller sørg for å koke bønnene slik at de nesten går i oppløsning. Hiv inn tomatene og begynn mosinga med et stampejern. Vil du ha en helt slett stuing, kan du bruke stavmikser. Personlig liker jeg den første varianten, da dette gir mer tyggemotstand. La blandingen småputre på lav varme. Den vil etterhvert tjukne, reguler med krafta. Tilsett krydder, tomatpuré, halvparten av hvitløk og løk. Et lite tips: Prøv deg fram med krydderet, særlig chilien. Vi er ulike når det kommer til styrkegrad 🙂 Rett før servering smaker du til med litt ketchup, salt og sukker, tilsetter resten av løken og hvitløken. Poenget er at de to sistnevnte skal være nesten friske ved servering. Det gir herlig smak og konsistens. Server som du pleier og liker, men ikke glem guacamolen!

3 kommentarer om “En bønn for stuingen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s