Desemberblomster

Desemberblomst

Ei bygd som folk flytter fra. En sliten gymsal. Ikke noe Jesusbarn. Dette er en julehilsen til de som utgjør en desemberforskjell.

Vi fikk et A4-ark stukket i handa da vi betalte ved døra. Kveldens program var sannsynligvis mangfoldiggjort på kirkekontorets kopimaskin. Julekonsert. Numedal Gospelkor. 200 kroner per snute. Allerede her kunne man tenke seg at lørdagskvelden burde vært brukt til noe annet. Vi satt i en kombinasjon av gymsal og samfunnshus på Veggli i Rollag kommune.

Rollag? En kommune som neppe overlever en fornyingskåt høyreminister. 1369 sjeler, ifølge SSBs siste måling. Tallet er synkende. Ordfører fra Senterpartiet. Du har kanskje passert stedet når du har kommet oppover fylkesvei 40 til Geilo.

Der satt vi altså og ventet sammen med tanter og bestefedre, hyperaktive smårollinger og en og annen odelsbonde. Ventet på koret.

Jeg har notert meg at enkelte medlemmer i proffe gospelkor omtaler seg slik. De synger i «koret». Som om det fantes bare ett kor her i verden.

Derfor skriver jeg at vi ventet på koret. For dette var en sånn kveld. En kveld da man ble realitetsorientert, da urban forutinntatthet fikk seg en på trynet.

Jeg har sunget en del i kor, vært på mange korkonserter, anmeldt en haug med plater i en av landets største aviser. Derfor blir jeg automatisk tatt av en grunnleggende skepsis når jeg ser amatørkor med «Nordnorsk julesalme» på programmet. Enn si Peter Gabriel og Kate Bush’ (Sinead O’Connors) ultimate trøstelåt «Don’t give up». Eller «O, helga natt». Det må jo gå galt?

https://i0.wp.com/www.gaysir.no/grafikk/artikkelbilder/Personer/DanEliasBrevig_NumedalGospe.jpg

Jeg skal ikke si så mye om Numedal Gospelkor. Annet enn at de holder et naturstridig høyt nivå. Hvis man ser på rekrutteringsgrunnlaget, burde det ikke være mulig med så god klang, så tett og kompakt lydbilde og så skolert stemmebruk i en landsens gymsal. Men det var altså mulig. Fra første akkord. Jeg nevnte det, ikke sant? 1369 innbyggere.

Dette skal imidlertid handle om noe annet.

Om de såkalte ildsjelene. Bunnplankene. Limet i lokalmiljøet.

I denne sammenhengen handler det om Marit og Lars-Erik Brevig. Jeg kjenner dem ikke, har bare sjekka nettet i etterkant. Et ektepar som på begynnelsen av 90-tallet etablerte det første gospelkoret på Veggli. Og som siden har brøyta opp en musikalsk tilfartsvei for sangglade sjeler i hele Numedal. Ekteparet har ikke på noen måte samlet strupene bare for litt småkoselig samsang. De har tvert i mot lagt lista for musikken på et nivå som ikke står tilbake for noen av de mer kjente utøverne i kategorien. Så når man sitter og lytter en slik lørdagskveld, mens øret og hjertet blir stort og varmt, er det mer enn 20 år med nitid klangarbeid som dirrer over parketten. Det er seine kvelder, mørke, regntunge veier. Sikkert mange sure toner, intonasjon på ville veier.

Men det er også noe mer.

For hvis man kikker litt nøyere på det hjemmeproduserte A4-arket, bør man merke seg følgende. Dirigent: Marit Brevig. Kapellmester Lars-Erik Brevig. Lys og lyd: Alexander Brevig. Sangsolist: Dan-Elias Brevig.

Intet mindre enn et familieprosjekt. Som har gjort et mulig for andre talenter å skinne litt i desembermørket. Som gir kulturopplevelser i et ellers karrig landskap.

Resten av koret får ha meg unnskyldt. Akkurat nå dreier det seg om mor, far og to sønner. Som betyr en forskjell i lokalmiljøet. Det finnes mange slike her i landet. Alle de som gjør oss til det samfunnet vi ønsker å være. Julens budskap i et nøtteskall.

Én for alle. Vissheten om at ingen av oss er skapt til å leve livet for oss selv.

7 kommentarer om “Desemberblomster

 1. Nok en gang greier du å sette fingeren på de små detaljene som farer de fleste av oss hus forbi. Ildsjeler og fantaster er fortsatt en stor del av kultur- og idrettsliv i vårt grisgrendte land. Egentlig burde de bæres frem på en silkepute og æres av alle! Men i vår travle hverdag har vi lett for å ta ting ‘for granted’ å tro at alt ordner seg selv. Må bemerke at jeg heller ikke har hørt Veggeli Gospelkor, men jeg kjører ofte forbi stedet. Din anekdote gjør at jeg kommer til å tenke på gospelsang hver gang jeg passerer i fremtiden! Takk skal du ha, og en riktig God Jul til deg og dine!
  Nå venter jeg bare i spenning på neste bok!

  1. Takk for hyggelig respons, Trond. Det er veldig stas med faste lesere, ikke minst slike som fortsetter refleksjonene jeg prøver å få fram. Den nye boka surrer og går i hodet mitt. Nå gjelder det bare å finne tid til skrivinga. Riktig god jul til dere også. Setter stor pris på at vi holder kontakten.

 2. Hei!
  Tusen hjertelig takk for de orda!!
  Har aldri før blitt så overraska og rørt over en konsertanmeldelse:-)
  Det varma- og ga energi og glede i bøtter og spann!
  ❤️kanskje vi får holde det gående noen år til, nå da?!
  Takk for at du tok deg tid til å dele dine positive tanker!
  Skal innrømme at de var ekstra kjærkomne akkurat nå!
  Førjulshilsen fra mora i gjengen! Skal hilse til sønner og far!

  1. Det var bare hyggelig, Marit. Nesten rart at det ikke er noen som har gitt den familie-vinklinga på det tidligere. Noen ganger er det viktig å formidle det man tenker, ikke bare tenke det. Vi kommer lengre her i verden med å gi folk et skikkelig klapp på skuldra. Hvis dette gir inspirasjon til å fortsette, så for all del, kjør på. Vi som er hyttefolk i området kommer mer enn gjerne tilbake. Dere betyr en forskjell for flere enn dere veit. Signe julehøytiden!

  2. hei hei 😊 vi var på konsert søndag kveld i Kongsberg og når vi leste kommentaren din Marit …… har vi lyst til å gi vår kommentar: DU bærer koret frem med dirigeringen din!!!! Det er kjempeviktig for kvaliteten og tryggheten i koret. Musikalsk og lydmessig gjøres også en flott jobb. Tusen TAKK for en fin kveld og lykke til videre 🎄 GOD JUL

 3. Det er ei søster til Mora i denne familien her også,Solfrid, som har vært med hele veien,som også skal ha litt ros å få lov til å skinne litt ekstra🎅og for ei aldrende dame som så talentene fra de var i sin aller tidligste ungdom,så må jeg si dere er vi stolte av. Flotte både uttapå og inni💝

  1. Selvsagt, Evelyn. Æres den som æres bør. Visste ikke om denne varianten. Herved hedret 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s