Tante tar tak

Favoritt-tanta mi heter Bjørg, er 75 år og bor på Sunnmøre. I sommer har jeg vært på besøk hos tante og onkel Magne, sammen med min 90 år gamle far og min yngste datter. Og jeg kan love for at det er stell i matveien der borte i havgapet. Tante er en racer på kjøkkenet. Det er bare ett lite problem; hva gjør man i fiskematens rike når familiens utskudd, altså jeg, kommer på besøk og ikke nyter av havets delikatesser? Og heller ikke er særlig ivrig på kjøttmarkedet…

Man kan sikkert si mye om sunnmøringer, men hjertelaget er det ikke noe i veien med. Så min kjære tante, som sjelden sitter stille, og som tar i et tak i mange av bygdas lag og foreninger, kastet seg over utfordringen. Klart gutten skulle ha mat!

Nå kunne jeg sikkert overlevd på hennes fantastiske hjemmelagde karamellpudding, nøttebunn med moccakrem eller de hotellaktige frokostene.

Men det var mer.

Hun kom blant opp med en strålende, original potetsalat som jeg har lyst til å dele – som vanlig etter å ha lagt til et par av mine egne vrier.

Nå er det nemlig tid for nypoteter. Lite kan måle seg med de nyplukkede norske knollene, særlig hvis du velger de små og knasne. Noe som kreves i dette tilfellet. Denne potetsalaten serveres best i det som kalles ”lun” tilstand.

Du trenger: 1 kg lett kokte, små nypoteter. Det er særs viktig at de ikke kokes for mye, skal heller være litt harde (senere på året kan du velge amadinepoteter eller såkalte partypoteter), 5-6 sjalottløk, 1-2 fedd hvitløk,  1ss sennep, litt flytende honning, 1 ss hvitvinseddik, 1,5 dl nøytral olje, to håndfuller finhakket bladpersille, 2 dl godt marinerte soltørkede tomater, salt, pepper, saften av ½ sitron, litt sukker.

Slik gjør du det: Kok potetene, som sagt al dente. Sett til side og la dem lunkne. Så skal du lage vinaigretten, også kalt dressingen. Hiv sennep, presset hvitløk, eddik, salt, honning og litt av oljen i en stor bolle. Visp sammen så blandingen setter seg. Deretter skal du tilsette resten av oljen, litt om gangen. Dette er det største og første bud når det kommer til oljebaserte dressinger: litt olje om gangen, kraftig visping i mellom. Til slutt rører du inn finhakket sjalottløk, bladpersille og hakkede tomater. Smak gjerne til med litt pepper, sitron og sukker til slutt. Så deler du potetene i passe store terninger, med skallet på, og blander dem inn i dressingen. Potetsalaten kan godt stå og trekke litt før servering

Denne er god, sjeldent god. Akkurat som tante.

5 kommentarer om “Tante tar tak

  1. Hei Bjørn Olav, jeg koser meg med dine blogs! Og jeg gleder meg til neste gang jeg er i Norge, så jeg kan kjøpe boka di! Desverre blir det nok ikke før neste vår, men forventningens glede er også stor, sies det! Du er garantert i gang med det neste prosjektet allerede:-) Lykke til.

    1. Så hyggelig, Marit. Både at du liker bloggen og at du vil lese boka. Jeg kan godt sende deg et eks. når den kommer, signert sådan, så slipper du å vente helt til våren..:-) Og ja, jeg er godt i gang med neste bok..

      1. Det vil jeg fryktelig gjerne. Den blir jo ekstra spesiell med din signatur og hilsen! Adressen min er: 4676 Kimber Lane, Berrien Springs, MI 49103, USA.
        Og gratulerer med din plass i høstlista! Har du beina på jorda igjen, eller svever du litt fremdeles?

Legg igjen en kommentar