Svingstang i hodet

Vi har et lite møte på jobben hver morgen; Turid, Olav Egil og jeg. Et nødvendig møte før alt annet trenger seg på. Turid har med nylagd kaffe, jeg stiller med havrecookies, og Olav Egil garanterer med sin blotte tilstedeværelse for en stemning som går langt utapå kaffen og kjeksene. I dag kom han sist, stoppet opp, så på meg og sa:

– Vet du hva?

Hoderisting.

– Jeg har lest boka di.

Kald i magen. Hva hadde kulturredaktøren lest?

– Jeg hadde tenkt å ta 20 sider før middag i går. Deretter lese litt dann og vann, slik at jeg kanskje ble ferdig til jul. Vet du hva?

Mer virring med hodet.

– Jeg er sannelig ikke sikker på om jeg spiste middag i går. Jeg liker ikke å bruke ordet «trøkk», men nå gjør jeg det. For et sug. Fantastisk. Nå skjønner jeg hva anmelderen vår mente.

Jeg valgte bare å si forsiktig takk. Akkurat som jeg har lyst å si det samme til alle dere som gjør at jeg er litt svingstang i hodet nå om dagen. Tusen takk. For oppmuntringer og heiarop. Men mest av alt takk til dere som tør å fortelle hva boka gjør med dere. Vi var altså noen stykker som ikke fikk det til.

Under har jeg samlet noen kommentarer som er kommet på Facebook og på bloggen. Jeg kjenner at de gjør noe med meg.

Synne Eileen Haugen: Wow. Helt fantastisk nydelig bok. Masse å kjenne seg igjen i, sitter igjen med en ubeskrivelig følelse av… wow. Fikk litt samme feeling som av Beatles av Saabye Christensen, bare at Nesten til stede var mye bedre skrevet, mer gjennomført, tydeligere «rød tråd» og mye, mye, mye, mye vanskeligere å legge fra seg. Lenge siden jeg har gått ute på gata med nesa i en bok, smuglest i timene og nilest i pausene, svidd maten fordi jeg ikke klarte se opp mens jeg stekte (soya)pølsene ( 😉 ), sølt mat på boka (unnskyld) mens jeg spiste, og ligget i senga og stengt verden helt ute mens jeg gråt av sluttkapitlene. Tusen takk.

Caroline Reistad: Har lest boken.Hadde jeg visst at bare en til følte det sånn hadde det spart meg for mye tid og penger 🙂 Dette er såå morsomt. Sterk, flott bok. Jeg angrer på jeg leste den. Alt kommer tilbake og det er kjipt siden jeg satset sterkt på kortet fortrengelse. 🙂

Espen Berg Pedersen: Vel jesusbarn, bra førstetøtsj…

Tone Rønne: 🙂 Skreiv engang en festtale som det var litt fjung over, til alle de som sleit på Tyrifjord. Tenkte jeg skulle ta den på et klassetreff som var for noen år siden, syntes det kunne passe seg, en litt annene vinkling enn de festtalene vi har hørt om skolen før. Ville det om den så bare ble til meg selv:) Det var bare det at jeg aldri klarte å dra på det treffet. Var ikke bekymret for å møte folk, det hadde vært helt topp. Men ble så redd for det stedet, murbygningen, minnene, lukten, kvalmen…så jeg droppa det:) Jeg kjente det rett i kroppen da jeg leste. Godt å bli forstått gjennom den boka. Betyr mye for meg.

Beate Vatndal: Den er virkelig å anbefale! Fenget faktisk mer enn både «Min kamp» og «Panserhjerte». Sårbar og ærlig, selv om det er en roman…:) Leser mye, er imponert.

Per Eystein Lisle: Roy Graham Library på Newbold College har allerede boka på hylla. Jeg blir første låner. Nå er det bare å håpe at det offisielle Syvendedags Adventistsamfunnet hører godt etter og ikke sier at “sånn var/er det ikke”.

Hanne Munkelien: Gratulerer med flott anmeldelse. Bjørnars historie er veldig gjenkjennelig for oss som har hatt det på samme måte. Du får godt frem det absurde, det ubehagelige og det forvirrende i det hele. Liker også veldig godt skildringene av Drammen, særlig postruta. Skildret med kjærlighet, vil jeg si.

Maren Lindberg: Dette er den viktigste boka jeg har lest på lang tid! Jeg kunne kjenne meg igjen i så mye. Boken samlet opp så mange løse tråder, hjalp meg å sette ord på følelser og tanker som har vært fragmenter i hodet mitt. Skal jeg trekke fram kun én ting fra boka som ga sterk gjenklang i meg, må det bli denne setningen: «Hele livet har jeg hatt dårlig samvittighet».

Linda Jordal: Härligt att du blir jämförd med Lars Saabye Christensen, en av mina absoluta favoriter. Stort GRATTIS till en strålande recension och glöm inte bort att slänga jantelagen i väggen! :-) ))

Eirin Stølen: Jeg fikk boken din til bursdagen min av min mann. Jeg kan ikke huske sist jeg leste en bok( må være snart 10 år siden :-)) jeg leser nemlig ikke bøker. Men boken din, var den beste gaven jeg kunne fått! Det var dette jeg trengte. En bok som skriver svart på hvit hvordan barndommen min har vært. Jeg kjenner meg igjen i det aller meste. Å vite at jeg ikke er alene om å ha det slik,det hjelper veldig. Boken din ble lest ut på en dag!

Per Ingulfsen: Har lest boka 🙂 Det va ikkje lett å legge den ifra sæ…. Det ble en intens opplevelse !!!

Karin Falch Belsheim: Jeg er spent på om adventistsamfunnet våger å ta et konstruktivt, vel-reflektert oppgjør med den kulturen du våger å sette ord på. Min ikke-adventist-mann leser, humrer og ler. Nå skjønner han mer hva jeg er vokst opp med og hva som har formet meg, min samvittighet og min opposisjon.

Jorunn Verpe: Jeg har handlet «Nesten til stede» i Bø i dag, og oppdager at Mannen i Huset etter dette er «Fullstendig fraværende». Det må være bra, Bjørn Olav!! 🙂

Avslutningsvis vil jeg gjerne gi dere et tips om å lese Harald Giesebrechts blogg. Han er en god venn, en av de ytterst få teologene her i verden jeg stoler på. Og det skyldes ikke hans oppfatning av boka.

3 kommentarer om “Svingstang i hodet

  1. Er ikke overrasket over disse kommentarene. Bjørn Olav skriver bra, og temaet er jo brennhett. Gleder meg til å få kloa i boka, og skal legge ut kommentarer straks jeg har lest.

  2. Dette er den viktigste boka jeg har lest på lang tid! Jeg kunne kjenne meg igjen i så mye. Boken samlet opp så mange løse tråder, hjalp meg å sette ord på følelser og tanker som har vært fragmenter i hodet mitt. Skal jeg trekke fram kun én ting fra boka som ga sterk gjenklang i meg, må det bli denne setningen: «Hele livet har jeg hatt dårlig samvittighet».
    Boka er i tillegg meget velskrevet og med mye humor, en tvers igjennom god bok!!

    1. Tusen takk, Maren. Det er slike kommentarer som gjør det verd strevet. Alt godt til deg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s