Tynt, tynt! Og langt.

 

 

Det er mye å si om kolonimakter. Mesteparten er ikke spesielt stilig. Men jeg skal gi franskmennene én ting, og det er honnør for noen av de kulinariske sporene de har satt etter seg i Vietnam. Jeg har vært i landet et par ganger og tør slå fast at ikke noe sted i verden finner du like luftige baguetter som i gamlebyen i Hanoi. Følelsen av å deise ut i en gryende morgen med liv, lukt og larm i gatene og vende tilbake til et trangt rom med en meter dampende franskbrød under armen, er ubetalelig.

En sommerdag for snart ti år siden ramlet familien vår inn i Tay Ba Lo, backpackerområdet i Ho Chi Minh Byen, etter en måned på loffen fra nord til sør i Vietnam. Noen ganger er det greit å ta seg en pause fra lokal mat. Så det ble pasta. I en trang sidegate, med fransk på menyen. Og noe de kalte spaghetti  julienne. Først litt skeptisk. Men du verden. Senere har jeg stadig vendt tilbake til denne franske måten å behandle grønnsaker på. Jeg har att på til kjøpt meg et julienne-jern. Som er kjekt å ha, men ikke nødvendig. Det handler om å skjære grønnsakene i lange, tynne, tynne strimler, gi dem en rask runde i panna, uten at de mister spensten, og servere sammen med olje og pasta. Eller som i dette tilfellet, med en lite dæsj rømme i tillegg. Denne retten er enkel, og nesten på grensen til genial. Hvis du bruker litt fargesterke grønnsaker, ser det i tillegg ganske lekkert ut.

Du trenger (til fire personer):

500 gr spaghettini, 4 ss creme fraiche, 3 dl grønnsaksbuljong, et par fedd hakket hvitløk, 1 ss hvetemel, salt, chilipulver, 1 ts estragon, pepper og olje. I tillegg fritt valg av grønnsaker, for eksempel: To gulrøtter, ½ squash, 1 rødløk, 1 paprika, noen sukkererter.

Slik gjør du det:

Snitt grønnsakene i lange, tynne strimler. Det er et slit, men det går fint med litt trening. I tillegg finnes det en rekke videoer på nettet som viser teknikken. Søk på ”julienne vegetables”. Hell olje og hvitløk i panna. Fres opp grønnsakene, de hardeste først, i dette tilfellet gulrota. Når alle er crispy, strør du litt hvetemel over og rører sammen. Hell over buljongen, rør til du har fått en fin saus og spe med creme fraiche. Smak til med salt, pepper, estragon og chili. Serveres sammen med pastaen, som er like al dente som grønnsakene. Har du dagen, kan du gjerne slenge et par grillede asparges og litt hakket vårløk på toppen.

Det er nesten for enkelt til å være sant. Og likevel helt overlegent. Kjør på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s