Stål i bein og armer

Jeg vasset i snøslaps og søle. Og drømte. Jeg drømte om palak mushroom, mens mørket senket seg over fjellene i Nepal. Den lokale guiden bare fortsatte. Det gjorde magen min også. Den fortsatte å skrike. Sult og vandring i tynn luft er en dårlig combo.

Etter en strålende uke i fjellene i Solukhumbu, var vi overfalt av sludd og tåke. Nå peiset guiden på for at vi skulle rekke flyet i Phaplu neste morgen. Jeg lovet meg selv én ting der jeg snublet  framover i mørket. Når jeg kom tilbake til Kathmandu, skulle jeg gå på Gar-e-Kabab og spise nok en gang. Jeg vet ikke om det var drømmen om Palak Mushroom, raita og dampende ferskt nanbrød som holdt meg i gang gjennom den ugjestmilde fjellheimen. Men jeg kan garantere at jeg oppsøkte den nevnte restauranten da jeg endelig var i hovedstaden. Og: Det smakte enda bedre enn den første gangen. Så klart.

Siden har jeg spekulert på hvordan nepaleserne lagde denne retten basert på den ofte undervurderte, sunne og jernrike spinaten. Den friske syrligheten. Trøkket. Den rike smaken.  Uansett; Tegneseriehelten Skipper’n hadde elsket dette. Her er resultatet jeg er kommet til så langt.

Du trenger: 600 gram frosne spinatterninger, alt. frisk spinat, 1kg frisk sjampinjong, 2 rødløk i halvmåner, 6 store flådde, rensede og hakkede tomater, 5 fedd hvitløk, 1 ss ingefær, 1 rød chili, en dæsj sitrongress / limeskall,  saften av ½ lime, 2 ts kumminpulver, 3 ts korianderpulver, olje til steking, salt, sukker.

Slik gjør du det: Legg spinaten til tining, eventuelt skyll og grovhakk frisk spinat. Stek sjampinjongen så vannet fordamper og den er gyllenbrun, tilsett et lite dryss koriander og en tanke frisk chili, la det surre litt og sett til side.

Skjær løken i halvmåner, finhakk hvitløk, ingefær, sitrongress/limeskall og chili. Sett oljen på medium temperatur, tilsett hvitløk, ingefær, sitrongress og chili og la det surre. Bland inn løk, øk temperaturen og la det surre videre. Tilsett tomatene og krydderet, ta det til kokepunktet. Tilsett spinaten og la dette koke til den har løst seg skikkelig opp. La det småputre til vannet er fordampet og sausen er blitt tjukkere. Rett før servering tilsettes nesten alle sjampinjongene, men spar noen til pynt på toppen. Smak til med limesaft, salt og sukker.

Dette funker utmerket sammen med ris, raita, nanbrød og mangochutney. Bare tanken på palak mushroom holder meg fortsatt gående ganske lenge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s