Små gleder

Noen ganger trenger jeg bare en solvarm murvegg som står der og luner akkurat når dagen går i garderoben og det stryker en vennlig vind langs hvitkalkede hus. Kanskje utsyn mot havet. Ei glødende ildkule. Og en hud som brenner behagelig etter en dag på stranda. Jeg vet om noen slike murvegger. Gjerne på Fuerteventura. Kanskje særlig i gjemmestedet vårt på vestkysten, den vesle landsbyen hvor det er snaut med turister, stille kveldsgater og små tapasbarer.

Når jeg sitter slik og lener meg mot den varme veggen, vil jeg gjerne ha en kald øl i handa. Og så vil jeg ha kanariske poteter etterpå. Hvis du har klart å unngå denne lokale delikatessen etter et besøk på disse charterøyene, vet jeg ikke helt hvordan du er skrudd sammen. Men jeg kan hjelpe deg til hjemlig suksess. Og garanterer at du ikke har smakt maken til fløyelsmyke lekkerbiskener.  Saken er nemlig den at du finner de små kanaripotene bare på.. nettopp, Kanariøyene. Men her i steinrøysa har vi både Ringerikspoteter, partypoteter og amadinepoteter, som alle tre er en god erstatning. Jeg er fan av de sistnevnte. Server gjerne aïoli ved siden av. Eller salsa verde. Hvis du i tillegg lager deg en mojosaus, kan ikke dagen få et mer korrekt punktum. Du slette tid.

Du trenger: 1 kg amadinepoteter, en neve grovt havsalt.

Til mojosausen: 2 flådde tomater, 3 hvitløkfedd, 1 liten rød chili, 1 ts kumminpulver, 1 ss hvitvinseddik, 2-3 ss olje, salt.

Slik gjør du det:

Det er viktig å huske på at disse potetene skal spises umiddelbart etter at de er ferdige. Derfor lager du alt annet du trenger til måltidet først. Og så: Legg potetene i en vid kjele, dekk dem akkurat med vann og hiv over en neve grovt havsalt. Full spiker på plata. Hele greia er at potetene skal koke under lokk til vannet er borte. Skru aldri ned temperaturen, la det fosskoke, med en liten sprekk på lokket, til siste slutt. Når vannet er nesten helt fordampet, rister du potetene over den varme plata slik at de blir tørre og mye av saltet faller av. Spises straks, med skallet på, mens du dip’er i de ulike sausene og dressingene

Mojosausen: Hakk opp tomatene og ha i ei gryte sammen med hakket hvitløk, olje, hakket chili og kumminpulver. La dette småkoke i 5-10 minutter. Hiv alt i hurtikmikseren. Og kjøyr. La massen gå i mikseren mens du smaker til med salt, eddik og olje. Serveres gjerne kald.

Og så er det bare å planlegge neste tur på stranda.

4 kommentarer om “Små gleder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s