Det lille ekstra

Av og til er det bare en liten ting som skal til for å vippe dagen og måltidet i en helt ny retning. Det handler om det lille ekstra. Sausen, dip’en, dressingen, moussen, salsaen. Jeg lærte å spise baba ganoush av min kjære svoger Tor som hadde vært på studietur i Egypt for noen år siden. Etter hvert har jeg skjønt på de mange jeg har testet dette på,  at enten så elsker du denne auberginerdip’en, eller så synes du det er helt puke. Sjelden noen middelvei, altså. Selv tilhører jeg den førstnevnte kategorien. Den brente smaken kombinert med auberginerens fylde, litt friskhet fra lime og en touch kummin, gjør dette helt uimotståelig. Jeg spør alltid etter baba ganoush når jeg dumper innom et palestinsk-arabisk-libanesisk gatekjøkken – og de er det mange av rundt om i verden, gjerne med en donasjonsboks hvor du kan gi vekslepengene til Hamas, alternativt PLO eller Hizbollah :-D. Men du må ikke ut i verden for glede deg stort over denne dip’en. Selv er jeg så heldig å bo i ei bygd med eget lompebakeri. Lite kan matche varme Aulie-lomper påsmurt nylagd baba ganoush. Et annet alternativ er å smøre den på innsiden av ferske pitabrød før du stapper dem med friske grønnsaker, falafler og risler yoghurtdressing over.

Du trenger: Fire store auberginer, saften av ½ lime, 1 ss tahin (innnvandrerbutikk), 2-3 fedd presset hvitløk, 1 ts kumminpulver, salt, sukker.


Slik gjør du det: Kjør grillelementet i stekeovnen på full guffe. Lag fire skråsnitt i skinnet på hver av auberginene, 3-4 cm lange. Legg auberginene på bakepapir på stekebrett og grill dem i 35 minutter (ja da, bakepapiret kommer til å bli svidd og lukte deretter). Ta de bakte auberginene ut av ovnen og la dem hvile litt så de blir håndterlige. Del dem deretter på langs og skrap det deilige, myke kjøttet over i et dørslag. La stoffet stå i 20 minutter, slik at vannet renner av. Vend av og til på kjøttet slik at væsken forsvinner lettere. Ta til slutt alt over i en bolle. Ett lite tips: Når du kjøper er glass tahin (sesamfrøpasta) i en hvilken som helst innvandrerbutikk, vil du oppdage at den ofte har skilt seg. Rør derfor lenge og godt, uten å gi deg, til du har fått ei jevn røre, før du blander den inn i baba ganoush’en. Deretter kan du hive inn de andre ingrediensene og mose det hele sammen med en gaffel mens du smaker til med salt og sukker.

Nå kan du snart åpne ditt eget gatekjøkken á la Midt-Østen.

3 kommentarer om “Det lille ekstra

  1. Noen ganger bare MÅ jeg ha Baba Ganoush. Den som liker den spesielle smaken blir helt hekta. Suget etter Baba Ganoush melder seg nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s