Roten til alt godt

Noen ganger må man grave litt dypere for å finne godsakene. I mange år var jeg blind for den fantastiske smaken som skjuler seg rett under jordas overflate. Takket være en godt utviklet skepsis i barndommen, tok det lang tid før jeg endelig fikk øynene opp for rotgrønnsaker. Det er lite annet som gir like mye smak for pengene. Vi snakker om gulrøtter, sellerirot, pepperrot, kålrot, potet, jordskokk osv. Nei, det trenger ikke være kjedelig selv om vi snakker om urtradisjonelle greier. Ovnsbakte rotgrønnsaker er en klar vinner. For ikke å snakke om rotgrønnsaksmos. Men nå som kveldene er lysere, badesesongen nærmer seg og vi kanskje tenker litt ekstra på sunnhet og kalorier, slår jeg et slag for rotgrønnsakssuppa. For mitt eget vedkommende handler det om å kombinere to gamle skepsiser.  Suppe har i mine øyne aldri vært skikkelig mat. Så feil kan man ta. Denne suppa står godt på egne bein. Her gir rotgrønnsakene den gode basissmaken i bånn, og så kan du fylle på med det du måtte ha av  rester i grønnsaksskuffen i tillegg. Med et par små triks, litt frisk koriander og en anelse garnityr på toppen, får du et herremåltid. Det gjør selvfølgelig ingenting om du kan by på nybakte rundstykker i tillegg (Hatting gjør jobben på 8 minutter hvis du har det travelt).

Du trenger: Her er smaken som baken, men jeg gir en antydning – uten at det trenger å være fasiten. Altså: En medium stor kålrot, 1 kg gulrøtter, 1 pepperrot, 4 poteter, 400 gram sellerirot, 2-3 jordskokk, 1 liten blomkål, 1 squash, to løk, litt olje, en skvett fløte, 1 plante frisk koriander, 1 knivsodd chilipulver, salt, pepper og vann.

Slik gjør du det: Legg to store gulrøtter til side. Rens og snitt grønnsakene i passe store biter. Vil du at kokingen skal gå fortere, snitter du de hardeste grønnsakene finest. Hiv alt i en stor gryte. Sprinkle med olje og la det stå og surre på svak varme i noen minutter til grønnsakene er gylne. Hell over kokende vann slik at det står omlag én cm over grønnsakene. Kok under lokk til alt er mørt og mykt. Trekk til side fra platen og kjør det hele slett med stavmikser. Smak til med fløte, chili, salt og pepper. Finhakk korianderen og rør inn halvparten av den.

De to siste gulrøttene finsnitter du i lange, fine og tynne strimler. Hell olje i panna og stek dem på høy varme til de er gyllenbrune. Dryss over salt og sukker slik at du får en antydning til karamellsmak. Hell suppa i tallerkener og anrett garnityret på toppen før du drysser med resten av korianderen. Ikke bare smaker det godt, det ser ganske stilig ut også.

Vil du ha musikk som passer til denne maten, får du en anbefaling her.

4 kommentarer om “Roten til alt godt

  1. Her er vi glad i suppe, men har aldri prøvd denne varianten. Så jeg lagrer oppskriften og så får jeg se når jeg får tak i alt jeg trenger…. Det blir nok en dag!

  2. Da har jeg prøvd denne også. Med ingredienser jeg aldri før har hatt i hus! God suppe! Har et par spørsmål neste gang vi treffes!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s