Lefser & sånn

Det er alltid stas å bo på luksushotell. Særlig når andre betaler. Men også litt beklemmende med all bukkingen, alle som skal trøste og bære og åpne dører. Jeg synes det er helt genialt med kokker som lager mat til deg på direkten, for åpen scene, mens du plukker ut ingrediensene. Slik også på Hotell Serena i Islamabad. Våren 2010 stod jeg og pekte ut ferske, mexicanske lefser som jeg fikk fylt og stekt etter alle ønsker og behov, live, av en mann med høy, hvit hatt.

Tildragelsen fikk meg til å tenke på enchiladas, som jeg lager selv, etter en oppskrift som jeg fikk av min kjære svoger Tor. Og som jeg har videreutviklet på vanlig vis. Dette er ikke spesielt komplisert, bare veldig godt.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Du trenger:

Deigen: 100 gram maismel, gjerne den litt granulerte typen, 150 gram fin sammalt hvete, 1 ts salt, drøyt 2 dl kaldt vann.

Fyllet: 2 bokser cottage cheese, 200 gram revet norvegia, 100 gram revet mozarella, 4-5 hvitløkfedd, salt, pepper, basilikum.

Sausen: 6 store klasetomater, 2-3 bokser grovhakkede tomater, 1 rød finhakket chili, 2 rødløk, 2 ss tomatpuré, olje, 5 fedd hvitløk, salt, pepper, 1 ts kumminpulver og 2-3 ts korianderblader.

Slik gjør du det:

Lag deigen først. Bland melet og saltet, spe med vann og kna til en fast deig. Legg i plast og sett til kjøling.

Dernest lager du fyllet. Bland ost, cottage cheese, hvitløk og krydder. Sistnevnte justerer du sjøl etter smak. Mos hele blandingen skikkelig med gaffel slik at den henger godt sammen.

Så sausen. Flå tomatene og hakk dem. Hakk chili, løk og hvitløk og la det frese i gryta med en god dæsj olje.  Når løken er myk og gyllen: Tilsett friske tomater og tomater fra boks, tomatpuré og krydder. La det koke sammen i noen minutter. Kjør hele greia slett med stavmikser. Så kan du la sausen stå og småputre uten lokk mens du gjør resten av jobben.

Del deigen i 12 emner. Nå skal det kjevles. Men først har du godt med maismel på hender og på benken. Form først emnet med hendene. Trykk det godt ut i en sirkel, dryss på litt mer mel og snu før du begynner kjevlingen. Så er det bare å holde ut, snu lefsa med  jevne mellomrom og etterstrø med mel slik at det ikke kliner seg fast. Når du har fått en tynn og fin tortilla, lirker du den forsiktig løs og hiver den i ei helt tørr stekepanne på medium varme. NB! NB! Skal ikke hardstekes. Snu lefsa når den er gyllen og avslutt mens den fortsatt er myk. Nå har du to valg. Du kan enten stable lefsene under et vått håndkle og satse på at de holder seg myke og rullbare. Eller du kan fylle dem straks og med en gang de kommer fra panna. Jeg foretrekker det siste. Til slutt legger du de pent rullede enchiladaene i ildfast form, heller saus over og drysser med ost. Stekes i ovn på 200 grader i 30 minutter, og serveres med ris, salat og guacamole. Dryss gjerne litt frisk, hakka basilikum over før servering.

Vamos!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s