Et enebarns bekjennelserMin mann heter Peter Gordon. TV-kokk, matskribent og innehaver av The Providores i London. En av verdens beste til å se nye muligheter på kjøkkenet, krysse grenser, kombinere matkulturer og stiler. Men først og fremst dette: Han utfordrer meg til å tenke sjøl. Sjekk bare hva han skriver som innledning på en av oppskriftene sine: ”Use the recipe as a starting point to make whatever you want!”

Sånt treffer meg midt i hjerterota. Fordi jeg liker å gjøre mine egne greier. Samtidig trenger jeg et utgangspunkt for eksperimenteringen.

Jeg er enebarn, og har ikke ufattelig mye positivt å si om det. Noe er det dog. Allerede da jeg gikk på barneskolen, fikk jeg egen nøkkel til leiligheten hjemme. I snor rundt halsen. I praksis betydde det at jeg hadde kjøkkenet for meg sjøl i flere timer hver dag. Siden jeg har en far som alltid har lagd mat, var det helt naturlig å gjøre akkurat det samme.  Siden har jeg i grunnen holdt på. Lekt, eksperimentert, jakta på nye kulinariske løsninger. Og derfor digger jeg Peter Gordon. Han gir meg et utgangspunkt, samtidig som han ikke trøkker fasiten ned i halsen på meg.

Denne oppskriften på auberginerrull er et resultat av akkurat dette. Hans tips, min videreutvikling. Og jeg garanterer, dette er supergodt. Enten du spiser den som en kald appetittvekker , sushi, eller som en varm hovedrett.

Du trenger:

Til rullene: 2 deilige, feite og faste auberginere som gjerne er litt lange i kroppen, 4 store, røde paprikaer, 250 gram fersk mozzarella, olivenolje, flaksalt.

Til tapenaden: 1 glass sorte, steinfrie oliven, 6-8 kalamataoliven renset for stein, ½ glass kapers, 4 fedd hvitløk, 2-3 ss extra virgin olivenolje, saften fra ½ sitron, frisk koriander etter smak, salt og litt sukker. (Ja, ja. Jeg er klar over at noen mener det ikke går an å lage tapenade uten ansjos. Tull. Bare prøv med frisk koriander  og kalamatas.)

Slik gjør du det:

Grill og flå paprikaen som beskrevet her. Det tar litt tid, men er vel verd innsatsen. Skjær stilken av aubergineren, sett den på høykant og skjær så mange, lange skiver du klarer, ca ½ cm i tykkelse. Legg dem på bakepapir, sprinkle med olivenolje og dryss med flaksalt. Kjør aubergineren under grillen til skivene er passe gylne og brunflekkete, men pass på at de ikke blir hardstekte. Ta ut og sett til avkjøling.

Så lager du tapenaden. Hell alle ingrediensene i hurtigmikseren. Og kjøyr. Fiks ferdig!

Til slutt skjærer du mozzarellaen i tynne skiver.

Finn fram ei lavkantet, ildfast form som du sprinkler med litt olje i bunnen. Ta en auberginerskive, smør den med en tynt lag tapenade, legg på et stykke grillet paprika og en skive mozzarella. Rull fast og fint. Sett deretter på høykant i forma. Etter hvert som du produserer flere, setter du dem tett i tett. Til slutt putter du hele herligheten i kjøleskapet slik at rullene får satt seg. Nå kan du velge. Sushi? Forrett? Ta dem med på piknik? Eller kanskje du skal lune rullene i ovnen på 125 grader i ti minutter og servere dem inntil en tomatsaus med en touch av chili,  pluss safranris. Hmm. Mulighetene er mange. Uansett, dette sklir ned.

2 kommentarer om “Et enebarns bekjennelser

  1. Wow, dette så bare helt himmelskt ut, må prøves!
    Takk for tipset, og jeg twitrer det videre til mine twittervenner slik at mange får glede av det;)

    Ha en strålend dag:)

    Mvh
    Chatrine Kullmer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s