Barndomsminner frå Nordland

Jeg veit ikke om Elias Blix helt ante konsekvensene da han skrev salmen ”Barndomsminne frå Nordland”.

Jeg er vokst opp i ei slekt hvor sånn omtrent halvparten av folka er nordlendinger. Så langt tilbake som mitt skjøre minne strekker seg, kan jeg huske tanter, onkler og besteforeldre som gaulet i vei på ” Å eg veit meg eit land”. Dette er nok den mest kjente tittelen på teksten som Blix publiserte første gang 13. august 1896. De med røtter nordpå nøler sjelden når det kommer til Blix. Han brukes kanskje mer enn han ville likt sjøl.

Uansett, det er noe med landet der oppe. Det skal de ha, alle disse som jodler i vei, mer eller mindre tonalt, på sin egentlige nasjonalsang.

Etter å ha loffet rundt nord for polarsirkelen i sommer, har jeg fått frisket opp mine egne barndomsminner fra Nordland. Og ja, når du har været med deg, når sola aldri tar kvelden, når det trolske, rødvarme lyset farger sommeren på sin magiske måte, da et det lite som kan måle seg.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne eller slutte. Kanskje med spolen til en diger spermhval mot fjella i Vesterålen. Eller med Lofotveggen som står i brann klokka ett om natta. Med to havørner i en luftkamp som ville fått enhver jagerpilot grønn i trynet. Regnbuen som spenner seg innerst i Vestfjorden. Træna som svever i nattedisen. Tranøy Fyr som speiler seg en vindstille, sommerlys natt. Telting på kritthvite strender med Stetind som kulisse…

Nei, det er like greit at dere tar en titt selv…

Denne bildekrusellen krever javaskript.

14 kommentarer om “Barndomsminner frå Nordland

 1. Du begynner å bli en habil fotograf også, Bo. Har du lært triksa av Tom, eller? Hva skyter du med?

  Atle

  1. Takk, skal du ha, Atle. Jeg bruker stort sett et Nikon D 700 med en VR 70-200/2,8, ofte med en konverter som gir litt bedre brennvidde. Tom bruker forøvrig Canon, så han kan jeg vel ikke ha lært noe av..;-)

 2. Godt sett, godt lys og herlige motiver. Takk skal du ha Bjørn Olav, kom bare flere ganger nordover du. fritzb

  1. Takk skal du ha, Fritz. Klart vi skal tilbake, nordaførr er ikke gjort på noen sommeruker 🙂 !

 3. Ja, ke du trur… Er det rart vi Nordlendinger glemmer uker og måneder med regn, sludd og kuling, dersom sola bare kikker innom et par dager? Nydelige bilder! Takk skal du ha!

  1. Ser man det, nordlending du også, gitt. Hyggelig at du liker bildene, Glenn Tore !

 4. Du verden for noen drømmebilder fra en natur som er helt sann! Vårt vakre, vakre land:)

  1. Tusen takk, Aina. Noen ganger tror man jo at det nesten ikke er sant, men det er det altså…

 5. Hej Bjørn og Anne

  Tak for sidst og tak for nogle fantastiske billeder. Jeg har tilladt mig at «stjæle» et par stykker til min «skrapbook». Vi var der jo selv og så det med egne øjne både spækhuggerne, kaskelothvalerne, ørnene og lunderne. Det var bestemt turens højdepunkt, ikke mindst fordi vi mødte jer.
  Held og lykke med din bog.

  Knus fra Lars og Alice

  1. Takk til dere også. Det var riktig hyggelig å møte dere på Andøya. Når dere kommer tilbake til Norge, er det bare å stikke innom. Fortsatt god sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s