Mulighetenes land

– Pappa, du må gjøre noe med det indiske repertoaret ditt.

Ordene tilhørte min eldste datter. Og ved nærmere ettertanke var det bare å innrømme at hun hadde rett. Døtre har som regel det.

Det holder ikke bare med en enkel gul curry og palak mushrom når du har et av verdens største og mest varierte kjøkken å velge fra. For ikke å snakke om alle de vegetariske mulighetene. Å spise seg gjennom India er bokstavelig talt en forsmak på himmelen for en veggis. Tro meg, jeg har vært der og prøvd. India er mulighetenes land.

Så det var bare å sette i gang. Valget var i grunnen lett. Husets kvinner har lenge hatt en forkjærlighet for aloo gobi masala når de har bestilt indisk. En enkel, og meget velsmakende greie, der de to førstnevnte betyr potet og blomkål, sistnevnte er krydderblandinga i sausen.

I tillegg svingte jeg i gang en kjele med mangochutney og vispet sammen en enkel raita. Som du kan klikke deg fram til her.

Om jeg skal legge vekt på uttalelsene fra den eldste av mine fire kvinner, og det bør jeg definitivt, var jeg inne på noe med denne comboen. Etterpå snakka hun faktisk om fordelene ved å spise hjemme.

Husk at de fleste krydderene ikke er spesielt skumle,  selv om navnene virker sånn. Stikkord: Innvandrerbutikk.

Denne  oppskriften holder til fire. Server gjerne med nanbrød eller chapati.

Du trenger: 1 stor løk, 1-2 dl olje, 1 middels stor blomkål,  6-8 store amadinepoteter, 2 bokser grovhakka tomater, 5 fedd knust hvitløk, 1 liten plante koriander, 1 ts svarte kumminfrø, 1 rød chili, 2 ss finhakka  frisk ingefær, 2 ts gurkemeie, to ts garam masala, salt og litt sukker.

Slik gjør du det: Varm opp olja på middels temperatur, hiv inn kummin og gurkemeie, og la den surre sammen med løken som du har delt i tynne halvmåner. Rens korianderen, legg bladene til side og hakk stilkene fint før du lemper dem i gryta. Så inn med med hakka chili, inkludert frøene, hvitløk, ingefær, salt og tomater. La det småputre. Del potetene i terninger, blomkålen i små buketter. Huske at disse trenger ulik koketid, så hiv inn potetene først, la de koke en stund før blomkålen kommer etter. Spe eventuelt med et par skvetter vann under kokingen, så det ikke brenner seg fast. Smak til med litt mer salt og sukker, eventuelt chilipulver hvis du vil ha det sterkere. Maten er ferdig når grønnsakene er møre. Helt til slutt rører du inn garam masala og korianderbladene som du har hakka pent og pyntelig.  Serveres med ris og de ovenfor nevnte herligheter.

2 kommentarer om “Mulighetenes land

  1. Dette er sånn min svigermor gjorde det. Jeg kjenner duften komme ut av Pc’en. Men jeg ville gjerne ha knust cummin-frøene i en morter først. Duften av nyknust cummin er himmelsk.
    Mvh, Inger J Gupta

    1. Hyggelig, Inger Johanne. Kanskje en idé å knuse frøene. Men det gir også en spesiell smak å la dem surre i olja noen minutter sammen med løken..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s