Den kuleste katta i klassen

Mye i Afrika handler om katter. Løver i alle fasonger. Superraske geparder. En sjelden serval. Men det er liten tvil om at leoparden er den stiligste og smarteste katta av dem alle.

Sjakalene viste vei. Vi satt i Land Roveren og hutret. Det var en av disse utenomjordiske afrikanske morgenene hvor lyset var så mjukt og rødt at du nesten kunne spise det med skje. Ei diger solskive hadde akkurat rulla seg over åskanten da Lamaria la hodet på skakke, lytta og myste. For å si det sånn; selv med kikkert er du sjanseløs mot Masaiene. De har et falkeblikk som er trent opp fra de fem år gamle guttene blir sendt ut for å gjete kuene. Lærer du deg ikke å bruke øynene da, blir enten du, noen i krøtterflokken eller begge deler, leopardmat.

Lamaria satte bilen i gir og vi hoppa og spratt over savannen mens vi forsøksvis prøvde å holde på kamera og tarminnhold.

Litt senere stod vi under treet der sjakalene bjeffet for harde livet. Og så åpenbarte den seg i all sin prakt. Leoparden vår var vidunderlig vakker, smekker, muskuløs og livsfarlig. Denne natta hadde den tilbrakt i treet sammen med byttet sitt. Nå var den mett og på vei inn i bushen for å sove på full mage. Sjakalene ville ha restene av måltidet. Det kunne de bare glemme.

For i tillegg til de nevnte karakteristika, er leoparden smart, tilpasningsdyktig, god i alle typer terreng og har et overlevelsesinstinkt som overgår det meste. Så kjøttet i treet, i dette tilfellet en Thompson-gaselle, fikk henge til tørk for påkommende tilfeller.

Da vi seint på kvelden kom tilbake, hang det der fremdeles. Leoparden lå inne i buskene og nøt sin langsomme fordøyelse. Med gule, harde øyne som fulgte oss vaktsomt.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2 kommentarer om “Den kuleste katta i klassen

 1. Vanvittig flott tur dere er på, takk for at vi får følge med i både tekst og bilder. Dette er jo materiale til en egen bok;-)
  Og her hjemme vinner Godset…..
  Hils Anne.
  Mvh
  TKR

  1. Takk, takk, TK. En strålende tur på alle vis, uten de ringeste problemer. Godset på topp. Men jeg er fortsatt en tvilende sjel…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s