Nesten helt gresk

 Gode kolleger som serverer mat i festlig lag, må aldri undervurderes.  Særlig ikke når de har ekstra godt håndlag.

Denne gangen går det et dypt bukk til min gode kollega Elisabeth, som hadde med seg denne klassikeren på sommerfesten i NRK. Jeg har mekka ørlite grann på den, slik at den blir enda fyldigere. Mange vil nok si at dette minner mistenkelig om mousaka. Det er selvsagt ikke langt unna sannheten. Men helt gresk er den nok ikke. Gjør som italienske husmødre; ta deg tid til å koke ned tomatsausen skikkelig, minst én time, ellers blir dette litt suppete.

Du trenger: Tre bokser hakkede tomater, olivenolje, én løk, fem fedd hvitløk, litt salt og sukker og en dæsj tomatpuré. Fire godt voksne auberginere, to squash, tre egg og 250 gram fetaost.

Slik gjør du det: Som sagt, begynn med tomatsausen. Finhakk løk og hvitløk, fres det i olje til gyllent og hiv inn tomatboksene. La det koke ned på svak varme til sausen er skikkelig grøtete. Smak til med salt, sukker og tomatpuré. Mens sausen koker, mekker du squash og aubergin slik: Del grønnsakene på langs i 1/2 centimeter tykke skiver. Stek dem gylne og lett brunflekkete i olje på steikepanna, dryss på litt flaksalt og sett til side.

Når tomatsausen er tjukk og fin, legger du lagvis i ei smurt, ildfast form: Auberginer, tomatsaus, squash, tomasaus, auberginer, tomatsaus. Til slutt pisker du sammen eggene og fetaosten og legger det forsiktig i et passe tjukt lag på toppen av forma. Stekes ved 200 grader til toppingen er gyllenbrun. Serveres med salat og ferske ciabatta.

Dette er Middelhavet på sitt beste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s