The girls not from Ipanema

DSC_0134Hårfjerningen varer i tre uker. Helt sant.

De er her også. Selvfølgelig. Jentene på stranda. De mange av oss kjenner og som vi synes er litt plagsomme. Her heter de Lolita , Stephanie eller Anita når de presenterer seg for første gang. Etter hvert heter de Sakku, Rukma eller Manjuli, når du kommer bak fasaden og forklarer dem at de indiske navnene deres er like vakre som dem.
Ikke møtt dem? Jo da. Dette er jentene som flokker seg om deg der du ligger på solsenga. De har favnen full av alt du ikke vil ha, til special price. Of course, my friend. Eller handsome.
Det er et par-tre ting som slår meg etter å ha skravlet med strandjentene her i Goa.

Strandjenter i GoaStrandjenter i solnedgang, ved tre av dem

Det ene: De snakker uvanlig godt engelsk, i alle fall har de et ordforråd som imponerer. I dag forklarte Sakku meg at den ene t-skjorta hadde ”psychedelic colours”.
– Where did you learn that word?
– Here on the beach. The beach is my school. You are my teacher. I’ve been here since I was five. But I don’t know how to read and write.

Det andre: Stoltheten. Som de sier: – We are good girls. We work hard, every day. There are men who invite us to their hotelrooms. We never accept it. Never. We have our dignity.

Det tredje: At det finnes en verdikjede her som vi aldri helt får tak i.
– Where do you get your stuff?
– Back home in the village. There is a man who supplies us.
– But where does he get the stuff?
– Don’t know. Dehli, maybe.
Spør du de av lokalbefolkningen med litt mer peil, kan de fortelle at det nok er en mann i Dehli. Men mellom ham og jentene er det fem- seks ledd hvor det hele tiden skal avleires verdier. Kanskje avstand er bra? I alle fall for han i Dehli.
Dette er ikke rakettforskning. Det har vært gjort store studier på strømmen av strandselgere fra Vest-Afrika til Frankrike, for eksempel. Studiene viser hvordan ”gutta på sentralen” bestiller selgere til den ene eller andre turistdestinasjonen.
Her i Goa er det litt enklere. Jentene fra Hampi lever hele livet på stranda. Et par av dem skal gifte seg i april. Få barn. Som de skal ha med seg… på stranda.

I dag har vi vært på marked. Nå er min kone tungt oppdresset i lokale smykker og klær. Fordi hun hadde gjort avtaler med jentene på stranda. Om å handle ditt og datt. De stod på markedet og ventet på oss. Med klare forventninger. Ikke så rart. Anne er mjuk om hjerterøttene. Og hun liker lilla.
Jeg for min del er nok ingen barmhjertig samaritaner. Jeg bare tar på meg den harde, arrogante maska og går forbi.
Men så kommer jeg brått på at det er jeg som har pengene.

6 kommentarer om “The girls not from Ipanema

  1. Hei det er så kjekt med disse sider, for jeg syns liksom at jeg også opplever noe. Og så er dere ikke så langt unnå. Bare noen taste trykk. Så jeg er glad at jeg kan bruke dette utstyret sån i det små. Kansje jeg også kunne lære ordentlig engelsk hvis jeg måtte bruke det hver dag. Herfra blir det nesten kalde hilsner, det er bare 7 grader i dag og grått og regntåke.
    Men stor klem

    1. Det er så flott at du er på nett hver dag og følger med. Flinke mamman min. Her er det i alle fall ikke noe flaut å snakke engelsk. Indisk engelsk er i alle fall mye lettere å skjønne enn kinesisk engelsk som jeg er borti på jobben. Tenker egentlig ikke så mye over at jeg snakker engelsk. Men,det er kjekt å kunne snakke norsk hjemme i Chikoo House. De hyggelige hjelperne snakker vi engelsk med. Canti, Ragni, Julie og de andre som rydder, vasker klær og lager mat til oss. Frokosten består av en bolle full av oppskåret frukt med litt musli og youghurt inntil. Perfekt frokost. Helt riktig her i varmen. Klem fra Anne

  2. Det er vikitg å kunne utfylle hverandre, ja. Men, sannelig er pappa litt svak for de hyggelige jentene på stranda han også. Vi har jo begge to lang erfaring med jenter. Og de som er her er alle sammen like interessert i oppmerksomhet som dere der hjemme. De skravler i vei alle sammen.

  3. Jeg ser levende for meg mor sine varme hjerterøtter på marked, haha 🙂 Ble vel mye shopping tenker jeg. Flaks at det er usedvanlig billig dere nede da. Men hvorfor lilla mamma?? Kjøp noe oransje du som går med resten av de høstfargede klærne dine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s