Uniforms & information

Det er et par tidspunkter på dagen som er ekstra fascinerende her i India.  For eksempel: Rundt halv ti på formiddagen og klokka halv fem på ettermiddagen. Årsak: Ungene går til og fra skole akkurat da.
Ok, jeg har sett skoleuniformer før. Men her er det nesten en egen kunstart. Særlig når de gjøres ekstra stilige for jenter i form av shalwar kameez ( tunika med matchende bukse og sjal). Vi har kjørt gjennom noen byer på de nevnte tidspunktene. Hvis du tar en middels liten by, la oss si på størrelse med Trondheim, er det et hav av skoleuniformer ute og rusler. Du verden så mange strunke fletter, sløyfebånd og sirlig danderte sjal. Så mange små, nesten skjulte, individuelle variasjoner. Så mange varianter av kristne, muslimske og hinduistiske signaler.
Jeg har laget meg noen teorier. Ikke tatt rett ut av den fuktige kveldslufta, men understøttet av samtaler med lokale folk.

Her er tre av dem.

Den velkjente likhetstanken: At uniformene virker utjevnende. Alle er like, ingen skiller seg ut, ikke noe motepress. Bra, men ikke helt sant. Fordi den drepes av teori nummer to.

Klasseinndeling: Uniformen forteller hvor gammel du er og hvilken klasse du går i. Med andre ord, du er ikke helt lik likevel. Det er nemlig slik at fargen på uniformen forandrer seg med alderen. Ikke bare det. Her kommer nemlig teori nummer tre.

Sosioøkonomiske signaler: Litt komplisert, men ikke veldig. Skoleuniformen forteller hvor god råd familien din har. Sånn sett er de et offentlig stigma. Bare råd til offentlig skole? Ja vel, da blir det kanskje bare en lyseblå bluse. Eller som vår kjære sjåfør Taha uttrykte det: Se på de jentene i de hvite uniformene, de går på en skikkelig dyr skole.

Dessuten er uniformene big business. For skolene. Det er nemlig ikke lov å kjøpe dem andre steder enn… Akkurat. På skolene.

Pussig å se hvordan tydelige bestevenner må gå hver til sitt på begynnelsen av dagen. Rutete skjorte til venstre, blått slips til høyre.

Så da så. Her er noen bilder

DSC_0098.DSC_0119DSC_0115DSC_0116

10 kommentarer om “Uniforms & information

 1. Personlig har jeg flere ganger savnet å ha uniform i hverdagen. Da går påkledingen så mye raskere på morningen. Jeg lanserer herved teori nr 4: Et B-menneske fant opp uniformen.

 2. Hei hei.
  Morsomt og interessant å lese om hva dere opplever på turen. Håper jeg får sjansen til å dra på en liknende tur en gang.
  Er forøvrig på Ørnes og «passer på» deres kjære datter. Så koselig å møte henne og Thomas igjen.
  God tur videre.

  Hilsen fra Håvard

  1. Hei. Så hyggelig å se deg her, Håvard. Anbefaler tur på det varmeste – bokstavelig talt. Vi støtter alle som vokter KM!

 3. Hei Dere..Koser meg her i kveldingen hjemme med «leserbrev» fra dere. Jeg regner med at det er du BO som skriver her på bloggen og da må jeg jo bare si at jeg har kjempeglede av å lese det for slik du skildrer opplevelsene deres og det dere er med på føler jeg nesten som om jeg er med.. Du skriver så levende.
  Alt bra her hjemme og oppgavene på jobb går sin gang kan du hilse Anne Grete med.
  Klem te dokker begge fra meg. Ha en fin helg hvorhen dokker er

  1. Hyggelig at du henger med oss Ulla. Ja det er nok jeg som skriver mest. Men Anne kommer med innspill og kommentarer hun også. For ikke å snakke om korrektur 🙂

 4. Hei dere to! Begynte bli litt engstelig i går når jeg ikke fant noe fra dere fra den 5 nov. Derfor godt å se dere er på plass igjen med referat om disse indiske barnas bekledning i skoletida. Artig å se, de ser jo godt ut disse barna…jeg har i grunn mest tenkt på fattigdom og barn på gata i andre sammenheng enn på skolevei når jeg har tenkt India.
  Her hjemme er det grått med noe snø liggende her og der. Jeg koser meg med det, og med Mimmi på tur i skauen, peisvarme og levende lys! Tom sa i dag at han hadde fått melding fra deg angående priser på fotoutstyr, så da er dere vel i Singapore i dag? Vær forsiktig videre og nyt eventyret dere er sammen om! Klemmer til dere begge!

  1. 5.november var reisedag… Mumbai krever sitt mht transport. Men nå er vi på kjøret igjen og blogger i vei. Liker å se deg her, Heidi. Bare spre bloggadressen videre. Vi er fortsatt i Mumbai. Singapore mandag morgen. Som jeg har nevnt før. India er en hel masse. Selvsagt mye fattigdom, men også fantastisk flotte folk.

 5. Takk for meld. jeg er bare sån innom for å sjekke bloggen, nå etter gudstjenesten. Vi hadde besøk av Drammen frelsesarme sitt hornorkester og det ble en stor opplevelse. De har en dirigent som er helt musikk hele mannen. DE var mange også unge, det var fint med noe annet. Mange hilser til dere og vi gleder oss med dere at alt er bra. klem MMRuth

  1. Takk for hilsener og hils tilbake eller send folk innom bloggen. Vi har det helt flott fortsatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s