Jepp. Tre fine ting på en gang.
Minst.
Sånn er det å komme til Dunedin, New Zealands mest skotske by. Her er det så skotsk at jobbannonsene i sin tid gjerne hadde undertittelen ”Engelskmenn trenger ikke søke”.
Men søker du naturopplevelser, er Dunedin stedet. Nærmere bestemt Otaga Peninsula. Denne halvøya er et praktområde for marint dyre- og fugleliv.
Vi valgte to varianter. Først Yellow Eyed Penguin. Finnes bare i disse farvann og er den tredje største av sine artsfrender (har du den i samlinga, Tom?) Kule, stedbundne fugler. Vi traff blant annet homseparet Flex og Nanu som fostrer opp en seks uker gammel unge etter at mora dens ble tatt av en sjøløve. Ingen debatt om homofile bør få adoptere.
Deretter gikk turen til en koloni med hekkende Northern Royal Albatross. Relativt ferske her. Den første kom i 1920. Med et vingespenn på 3 meter ser de ut som en Boeing 747 – med knekk ytterst på vingen – men med en luftakrobatikk som hadde gått inn i hvilket som helst flyshow. Toppfart = 120 km/t. På veien tilbake traff vi også en Spoonbill (hører du, Tom).
Kalaset ble avsluttet litt lenger nord på østkysten – med The Moeraki Boulders som en overdådig dessert.
Hvis vi noen gang kan snakke om Vårherres klinkekuler, er det her. Noen kaller det snøballeffekt. Bortsett fra at det handler om kalkstein som råmateriale. Det har i alle fall ballet på seg, og nå ligger de digre kulene på stranda og lurer på hvem som egentlig vant spillet. Vi for vår del føler oss som virkelige seierherrer etter en slik dag.
Og i skrivende stund står Anne på stranda og ser på tre Hector delfiner. Det ble visst fire ting, det.
Litt av ett vingespend paa disse fuglene. Lengere enn AG sitt ogsaa som er ca to meter. Tom! Sover du forsatt!!! Naa er det paa tide aa staa opp. Dere sover saa lenge paa denne andre siden av jorden.
Morsomt at du kommenterer Tom via bloggen min Haakon. Det er blogging paa sitt mest optimale!
Hei, her er det dagen for Obama show og Michelle hadde fin lilla kåpe m/lys lilla sjerf, når de steg ut av flyet. Den fargen hadde du Anne likt. Hyggelig at dere får se så mye vakkert, men jeg så fugle-boka tirsd kveld og det er en svært fin bog, så det fins mye også her. Ha ern fortsatt fin dag klem MMRuth
Det ser ikke ut som det er sommer etter bildene, men litt rart med pingvin i gress vel sån er livet klem
Sjekk Toms kommentar, saa skjoenner du hvorfor pingvinen er i gress..
Herlige bilder i hodet mitt nå. Deilig etter en lang dag på jobben og en lang kamp for å passere et fakkeltog, men 37 bussen er mirakuløst nok på tida som vanlig.
Flott at bildene kan lyse opp i hodet ditt. Du hadde likt aa vaere her med alle disse fine dyrene 🙂
Jeg er våken etter en lang dag med Barack Obama…
Fantastisk Bjørn olav – helt fantastisk. Jeg blir gul i øya som en guløyepingvin…Javisst har jeg den i samlinga – to ganger til og med. Første gang i 1997, andre gang i 2000, begge ganger på Enderby Island i Auckland-øygruppen som ligger i sub-Antarktis, men på new zealandsk sokkel..Utrolig morsom pingvin, lever alene, hekker i skog og er blant de mest truede og utsatte pingvinene i verden. Kalles Hoiho av maoriene. Du kan lese om den (med bilder) i Antarktis-boks som jeg mener du fikk av meg til jul i fjor…
Nordlig kongealbatross – et fantatisk skue. Dere har vært på en av verdens mest tilgjengelige steder for albatrosser. Jeg har også sett og fotografert kongealbatrosser, men da på Campbell island et godt stykke sør for New Zealand. Dette er sjelene til sjøfolk som har druknet på havet…På endeløs seiling i de roaring forties rundt og rundt sørhavet – hekker først når de er 8-10 år gamle og blir like gamle som et menneske..Livserfaring de luxe…Jeg er albatross-fan – dere er heldige som har sett dem. Ikke mange nordmenn har fått oppleve disse i sitt rette element!! Gratulerer!
Interessant at en fotballsparkende, jentegal kompis fra oppveksten kan imponere selveste BBC-award vinnende Tom Schandy med fuglebilder… Men helt sant, det har vaert en opplevelse aa sjekke naturen her 🙂