Gi livet en dip

Jeg tør vedde på at ganske mange har forsetter på matfronten ved inngangen til et nytt år. Alt skal bli så mye sunnere etter ei feit jul. Sikkert bra. En av forutsetningene for å spise sunt – i lengden – er at det smaker godt. Men: Salater og annet grønt blir fort kjedelig uten det lille ekstra. En av mulighetene er å lage noen spennende og smakfulle dressinger og dip’er. Tenkte vi skulle begynne denne uka ganske enkelt, med noe som mange sikkert har prøvd. Her kommer en tzatziki- variant som inneholder litt mer enn de du vanligvis finner på nettet. Og: Den trenger nødvendigvis ikke bare spises ved siden av gresk salat. Gode dip’er kan redde mye på et ellers trist koldtbord, for å si det sånn.

Når det gjelder yoghurt, bruker jeg ofte den greske fra Lindahls . Du finner den ofte på Rema 1000 her i Norge. Yoghurten er tjukk, deilig og kremete. Innvandrersjapper er også et godt alternativ. Tine skal ha for forsøket, men matyoghurten derfra er fortsatt for tynn etter min smak.

Du trenger:

3 dl gresk yoghurt, saften av ½ lime, 1 stor agurk, et par fedd hvitløk, 2-3 ss olivenolje, mynte, 1 ts salt og 1 ts sukker.

Slik gjør du det:

Å, du verden som jeg har forsøkt metoder for å bli kvitt vannet i agurken. Kaffefilter, kjøkkenhåndklær, salting og venting. Nå har jeg endt opp med en variant som er enkel og grei. Skyll oppvaskkummen godt og tørk den. Sett et rivjern ned i kummen og riv agurken på den grove siden. Deretter samler du alt det revne i hendene, omtrent som når du lager en snøball. Og klem til. Litt til, kom igjen, klem. Slik kan du selvsagt holde på i det uendelige, agurken er jo 95 prosent vann, eller noe sånt. Men når  du har fått ut det du mener er en passe mengde vann, hiver du agurkballen opp i en bolle. Hell litt olivenolje over agurken sammen med limesaft, salt og sukker. Finhakket mynte, tørr eller frisk, er selvsagt valgfritt, men jeg synes det gir tzatzikien en ekstra touch. Til slutt presser du hvitløken over. Mengden av sistnevnte er selvsagt diskuterbar. Jeg heller mest i retning av 4-5 fedd. Bland alt og rør inn yoghurten til slutt. Oppbevares greit i kjøleskap en ukes tid. Men husk å røre inn, eller hell av, vannet som gjerne skiller seg ut ved lagring.

Det gjør ikke noe med et streif av greske øyer akkurat nå, eller hva?

Flere dip’er og dressinger kommer. Følg med!

En kommentar om “Gi livet en dip

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s