Avsindig god aïoli

Du allstyrendes for ei suppe. Og så besk!

Omtrent sånn var reaksjonen min første gang jeg prøvde å lage aïoli. Skvipet hang rett og slett ikke sammen. Jeg hadde brukt mange desiliter dyrebar olivenolje på prosjektet. Senere har jeg skjønt at begge deler var unødvendig, både bekymringene og den dyre olja.

Aïoli, som det heter på fransk, eller alioli, som spanjolene sier, er en anvendelig sak, og rundt Middelhavet dukker den opp i alle mulige sammenhenger. Egentlig er dette bare hvitløkmajones, men den kan lages i mange varianter, med ulike urter og krydder.

Hva hadde tapas vært uten aïoli? Eller hva med kanariske poteter eller grillet asparges med aïoli? Hos oss er nybakte ciabatta med aïoli en av de absolutte brunch-favorittene.

Det er slett ikke så veldig vanskelig å få denne til. Du trenger bare en håndmikser, eller en stavmikser med ballongvisp. Og igjen: Bruk nøytral olje, da slipper du den skarpe extra virgin-smaken – som forøvrig er fin til mye annet.

Klar?

Du trenger:

½ liter nøytral olje, 3 store fedd hvitløk (igjen er mengden hvitløk et klart diskusjonstema 🙂 ), 1 ss dijonsennep, saften av en 1/2  lime, 1 egg, salt og litt sukker.

Slik gjør du det:

I en bolle mikser du sammen knust hvitløk, salt, sukker, sennep, limesaft og litt av olja.  Sørg for å få opp i det saltet du trenger fra begynnelsen. Hvis du prøver å tilsette salt senere i prosessen, kan prosjektet skjære seg – bokstavelig talt. Ok, når du nå har fått en jevn fin masse, tilsetter du enda litt mer olje, rør, og litt mer olje. Sørg for at denne blandingen setter seg skikkelig. Så hiver du opp i egget. Nå gjelder det å være tålmodig. Blandingen kan nemlig bli litt suppete til å begynne med, men hold ut. Tilsett olje mens du kjører mikseren, litt om gangen, ikke gi deg. Til slutt får du en tykk, fin majones. Hvis du vil at den skal bli mer kremete, visper du bare inn en spiseskje med kaldt vann. Sistnevnte kan også brukes som reparasjonsmiddel dersom majonesen skiller seg.

Vil du variere, kan du tilsette friske krydderurter av basilikum eller estragon. Eller litt safran for å få majonesen sprek og gul. Dette er avsindig godt, til nesten alt.

God helg!

5 kommentarer om “Avsindig god aïoli

  1. mmm dette er en bra blogg!!

    jeg lagde faktisk aïoli her om dagen. brukte eggeplommer og blandet ingrediensene i motsatt rekkefølge av den over her, men det ble veldig bra likevel altså. skikkelig majones-majones 😉

    holder fortsatt en knapp på ala nordahl da – skal prøve den ved neste kjøkkenraptus!

    sjekk forresten ut http://www.hobbykokken.no om du ikke allerede har gjort det. føler dere er litt på nivå med hverandre. 😉

    1. Hvis du klarte det i fullstendig motsatt rekkefølge, er du sannelig god 😀 Hyggelig at du stikker innom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s