Sju slag på vår måte

Det at svoger Tor og jeg jakter sammen, har sin historie. For snart ti år siden snakket vi sammen om alle mannfolka som stakk av på jakt om høsten. Denne aktiviteten er naturlig nok ikke fullt så interessant for oss, siden vi er veggiser.

Men kunne vi lage vår egen jakt?

Klart vi kunne. Vi kunne for eksempel jakte på Meny. Eller finne jaktterreng i en god innvandrerbutikk. Dermed så ”høstjakta” dagens lys. Siden har vi satt av en fredag i året til å stå på kjøkkenet med det vi har felt av ingredienser i diverse grønnsaks- og ostedisker.

Hva vi jakter på? Den vegetariske gourmetopplevelsen og hyggelig fellesskap rundt bordet. Noe sånt.

Sist fredag gikk evenementet av stabelen igjen, bare litt forsinket på grunn av en viss Asia-reise (sjekk kategorien Asia og New Zealand 09).

I år ble det sju retter. Dere skal  stille og rolig få alle oppskriftene, én om gangen. Som er: Grillet auberginer med ovnsvbakte cherrytomater og balsamicovinaigrette.  Gulrot-, appelsin og ingefærsuppe. Bringebær- og creme fraiche parfait. Kompott av paprika, hvitløk og sjalottløk. Paprika-bruschetta med salsa verde og grillet asparges. Hjemmelaget ravioli i mousseline med tomatkonfit. Og: Hjemmelaget vaniljeis med tung sjokoladefudge og mint/koriander-saus.

Hvis du ble sulten nå, er det helt i orden.

Vi begynner som seg hør og bør med forretten: Grillet auberginer med diverse digg.

Du trenger:

Åtte auberginer, 3,5 dl olivenolje, saften av 1/2 lime, åtte fedd hvitløk, timian, grovsalt, svart pepper, blandet grønn salat,  2 ss balsamico, 1 ss dijonsennep, 1 ts sukker, 1 ts salt, 1 boks store cherrytomater.

Slik gjør du det:

Del seks av auberginene i to, på langs. Snitt dem i skjæreflaten med et rutemønster som går 1 cm ned i kjøttet. Legg dem på bakepapir på stekebrett, med skallsiden ned. Sprinkle med  ½ dl olje, dryss over timian, grovsalt, kvernet pepper og seks av hvitløsfeddene som er delt i store biter. Stek i ovnen på 180 grader i ca.35 minutter. Dekk med et bakepapir på slutten, dersom auberginene blir for brune. Ta ut av ovnen. Skrap kjøttet ut av skallet sammen med de øvrige ingrediensene og over i en kjele. Press inn de to siste feddene med hvitløk, rør inn limesaften og la det småputre til du får en fast, fin puré. Du kan eventuelt helle av litt væske underveis hvis du vil at det skal gå fortere. Smak til med salt og avkjøl til lun temperatur.

Skru ned varmen på ovnen til 70 grader. Del cherrytomatene i to, legg dem på bakepapir på stekebrett med skallsiden ned. Dryss over grovsalt og pepper, sprinkle med olivenolje. La stå i ovnen i minst to timer.

De to siste auberginene deler du på langs i ½ cm tykke skiver. De grilles på tørr panne, full spiker på varmen, til de er gyllenbrune på begge sider. Sprinkle med olivenolje og dryss over litt salt mot slutten av grillingen, sett til side.

Til slutt lager du vinaigretten: Bland sennep, salt, sukker, balsamico og litt av oljen i en bolle. Visp sammen til blandingen setter seg. Forsett å vispe inn 2 dl olivenolje, litt om litt. Vær tålmodig og nøye, ikke for mye olje om gangen!

Servering: Legg en liten seng av blandet, grønn salat i bunnen av tallerkenen. Den sprinkles med vinaigretten. Anrett en aubergineskive pent på toppen av salaten, sammen med aubergine pureen og tomatene som nå har fått en helt fantastisk, konsentrert smak. Legg eventuelt litt vinaigrette langs kanten på tallerkenen, et voila: Du har en forrett som banker det meste.

2 kommentarer om “Sju slag på vår måte

  1. Kjenner at jeg er litt snurt for at jeg ikke fikk med meg verken salsaverde eller balsamicosaken. De hadde gjort seg godt på tunga nu.

    1. Oppskrifter kommmer. Best å gjøre det sjøl, vettu. Balsamicovinaigretten ligger ute allerede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s