Toast it!

Jeg begynner denne posten med en hilsen til Sonja Lee. Hun er datteren til Mr.Lee – han med nudlene. Men Sonja er først og fremst kjøkkensjef og driver en aldeles praktfull restaurant som heter Villa Malla. For oss er det blitt en sommertradisjon å dra ut til det gamle fyret på Filtvet i Hurum. Her har Sonja & co. pusset opp lokalene så det virkelig forslår. Lekkert. Det er også maten. Den fikk meg til å kjøpe kokeboka hennes kalt ”Saus”. Derfra har jeg har rappet i kjent stil, modifisert og mekket på min måte. Men et lite bukk til Sonja, altså. Takk for inspirasjonen.

Vi fortsetter med rett nummer tre fra vinterjakta: Paprika-bruschetta med salsa verde og grillet asparges. Husk at sauser og marinader trenger tid. Det meste blir bedre dersom oljer og krydder får stå og godgjøre seg et par timer før servering.

Du trenger:

En bunt grønn asparges, en lang baguette, 6 paprikaer – rød, grønn, gul, 1 rød chili, finhakket koriander, finhakket gressløk, hvitvinseddik, olivenolje, kapers, malt kummin, hakket bladpersille, hakket kjørvel, saften fra 1 sitron, litt salt.


Slik gjør du det:

Skjær baguetten i passe tykke skiver, smør den ene siden med Bremykt og stek i ovnen til toasten er gyllen og sprø. Sett til side. Del paprikaene i to, på langs. Rens for frø og stilk og legg på bakepapir på stekeplate med skallsiden opp. Paprikaene kjøres under grillen i ovnen til de er svartflekkete i skallet. Ta ut og putt straks i en tykk plastpose som du lukker. Legg posen i iskaldt vann noen  minutter slik at kokeprosessen stopper. Så begynner slitet. Mesteparten av skallet skal nå være ganske løst, men sikkert ikke alt. Rens paprikaene for skall til du har flotte fileter. Legg tre av dem til side. Resten hakker du i små terninger og har i en bolle sammen med finhakket chili. Hell over 2 ss olivenolje, 1 ss hvitvinseddik, litt salt, 2 ss koriander, 2 ss gressløk og 1 ts kummin. Bland alt, la det stå og godgjøre seg.

salsa verde, som slett ikke er like vanskelig som det høres ut som: 5 ss hakket bladpersille, 3 ss hakket kjørvel, 3 ss hakket koriander, 1-2 ts kapers, sitronsaft, salt og 4 ss olivenolje blandes i en bolle. Kjør hele greia med stavmikser. Ferdig!

Til slutt aspargesen som er en krevende, men god venn: Knekk av den feite enden, ca tre cm opp på stilken og kast de tjukke bitene. Legg aspargesene på en tørr steikepanne som går på full guffe. Når de begynner å bli småbrune på den ene siden, snu og fortsett på samme vis. Rett før aspargesene er ferdig grillet (tar ca. 2 min til sammen) heller du over litt olivenolje og salt og rister dem lett i panna før du drar den til side. Jeg garanterer at du aldri har smakt en bedre og sprøere versjon av de lange, grønne.

Servering: I god tid før retten skal på bordet, legger du paprikablandingen opp på toasten. Det er viktig at dette får stå og trekke litt slik at toasen blir medgjørlig når den skal spises. Legg toasten på en tallerken som er streket opp med salsa verde. Skjær de resterende paprikafiletene i tynne, avlange strimler. Rett før servering legger du på asparges og fletter et par paprikastrimler rundt stilkene. Stiligere blir det ikke.

6 kommentarer om “Toast it!

 1. Bestilling:

  1 rømmebeger salsaverde
  1 rømmebeger balsamico vidunder

  og en panne fylt av dine fantastiske asparges (de blir ikke like smancy når man lager selv)

  Do you deliver??

  I pay, but very little I’m afraid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s