Pallplass

Det er så lett å la seg lure. Så lett å undervurdere. Under OL i Vancouver har jeg vært  småforbanna på norske kommentatorer som selger gullet før det er skutt. Emil Hegle Svendsen bomma jo fire ganger. For eksempel.

Sånn er det med jordskokk også. Den er kjøkkenets svar på den svenske skiskytteren Bjørn Ferry. Begge har vært med kjempelenge, men få innser hvor gode de egentlig er, faktisk uventet gode.

La deg ikke lure av jordskokkens triste ytre, der den ligger og ligner en sliten, utgått potet. Den smaker himmelsk. Litt trøffel, faktisk. Og drar du til med et par dråper trøffelolje, får du en vidunderlig, forsterket smak. I tillegg inneholder den masse jern, og et stoff som letter opptaket av kalsium i kroppen. Noe for damer, alstå.

Det får meg til å tenke på at jeg denne uka skal ha 25 damer hjem til oss, på vegetarmat. Min elskede har invitert jentene på jobben. Så da blir det koldtbord. Blant annet med sjølkomponert jordskokkpuré. Den er helt der oppe, nokså mektig og bør derfor nytes kun i små porsjoner. Det kommer flere innspill fra dette koldtbordet senere, men i første omgang byr jeg på denne outsideren. Som hører hjemme på pallen.

Du trenger: Litt olje, seks-sju store knoller med jordskokk, 1 rødløk, 1 lite fedd hvitløk, ½ beger creme fraiche, et par dråper trøffelolje, litt limesaft, salt og pepper.

Slik gjør du det: Skrell jordskokken og del den i småbiter. La disse bitene surre i olje i gryta til de blir gylne og myke. Tilsett hakket rødløk og la det surre til løken er myk og fin. Skru opp varmen på slutten. Bare fint at det blir litt brunt i kantene, det  forsterker smaken. I bunnen av hurtigmikseren legger du creme fraiche, hvitløk, salt, pepper og trøffelolje. Hell løk og jordskokkblandingen over. Og kjøyr. Pureen skal være deilig, glatt og luftig. Smak til med limesaft og server som dip eller siderett.

Jeg tror vi snakker om gull, gitt.

2 kommentarer om “Pallplass

  1. Jeg har og vært mye forbanna, men nå dro sannelig jenta fra Lesja et gull til i land. LØVLI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s