The Mercedes Benz

The Mercedes Benz 2

– Jammen, hva spiser dere på julaften?

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått akkurat det spørsmålet, gjerne ledsaget av et par ribbesprengte øyne. Litt medfølende. Noen ganger nedlatende.

Hjemme hos oss er det bare ett svar. La meg tilføye: Det er ingen grunn til å synes synd på oss.

Noen valg er tryggere enn andre. I bilverdenen handler det visstnok om Volvo når man skal kjøpe solide saker. Skjønt jeg holder en knapp på Toyota med tanke på driftssikkerhet. Når det kommer til mat, er det ingen tvil om hva som kunne være Janis Joplins vegetariske drøm. Vi snakker om en rett som er stødig, solid, velsmakende. Og som holder seg, tiår etter tiår. Klasse.

Oh Lord, won’t you buy me a…  nøttestek.

Den har fulgt meg gjennom alle livets kilometer og krokveier, den er alltid en vinner. Som hovedrett på festbordet, til søndagsmiddag eller som en bunnplanke i et koldtbord. Den er den vegetariske Mercedesen.

Noe som minner meg på å sende en hilsen til alle damene på Bergans Fritid som var her og spiste nylig. Mange spurte etter oppskriften på nøttesteken som tronet midt på koldtbordet. Det finnes flere varianter. Jeg velger originalen. Denne grunnoppskriften er nok til én stek, eller til seks personer. Men hvis du først er i sving, kan du like gjerne lage flere og fryse. Da er ikke festlighetene langt unna.

Worked hard all your lifetime? Here’s a little help from your friends 😉

Du trenger:

200 gram malt kapteinkjeks, 100 gram hasselnøtter, 100 gram valnøtter, 3 egg, 6 dl melk, 1 løk, 1 terning grønnsaksbuljong, litt salt, en sprut ketchup.

Slik gjør du det:

For å si det sånn, dette er så lett at selv mor får det til… Kjør kjeks og nøtter på hurtigmikseren slik at alt blir finmalt, bland deretter i en bolle. Grovhakk løken, hiv den i hurtigmikseren sammen med resten av ingrediensene. Og kjøyr. Bland alt sammen med kjeks og nøtter, bruk gjerne håndmikseren. Røra blir nokså løs, men ta det rolig, alt binder seg pga av eggene. Deretter kler du en brødform med bakepapir, heller herligheten opp i og steker på 200 grader i 65 minutter midt i ovnen. Dette er nokså lang steketid, så legg gjerne et bakepapir på toppen av steken mot slutten, da blir den ikke brunsvidd i øverste etasje.

Så et par småtriks til slutt: Jeg synes nøttesteken smaker best når den har fått hvilt seg litt. Med andre ord, la den synke sammen og sette seg, gjerne i kjøleskapet. Ta den ut av forma, men behold bakepapiret rundt steken. Når du da eventuelt skal varme den opp igjen, heller du litt vann i bunnen av brødforma, setter steken opp i og lar den  få 10-15 minutter i ovnen på 125 grader.

Server gjerne på tradisjonell måte, med masse gode grønnsaker, poteter og brun saus. Men det er også stilig å skjære steken opp i skiver, frese opp litt sjampinjong, rødløk og squash og bruke som garnityr, deretter sette den på koldtbordet. Du kan også lage et deilig smørbrød med en skive nøttestek, pynte opp med noe smågrønt og kanskje toppe det hele med jordskokkpureen.

No need to make amends…

Vil du ha musikk som passer til denne maten, får du en anbefaling her

11 kommentarer om “The Mercedes Benz

 1. Hei Bjørn Olav.. Jeg skriver herved under på at nøttestek var kjempegodt. Som en av 22 damer var jeg så heldig å få komme hjem til dere og smake på litt av det gode du lager i vegetarmat. Jeg kommer helt sikkert til å prøve meg på denne.
  PS. Takk for en fantastisk hyggelig og mettende kveld
  Ulla

  1. Ja, nå er det bare å sette i gang sjøl, Ulla. Til og med oppskriften på peanøttsaus ligger ute nå..;-)

 2. Det er det jeg sier, alle liker nøttestek. Til og med Gøran som spiser blodpudding og ribbe ELSKER nøttestek.

  Ble forresten senest i dag tigget om å invitere på nøtteburgerne dine. Bare nevner det 🙂

  1. Joda, selv om nøttestek ikke er helt Rema 1000, så er det faktisk sånn at det enkle ofte er det beste. Burgere? Hm, må lage en post snart på dem 🙂

 3. Åh, endelig. Dette er noe av det jeg har savnet mest i matveien etter at min nå x-svigermor sluttet å jobbe hjel seg på kjøkkenet med ubegrunnet bekymring for hvordan den ikke-vegetar gjesten skulle takle det. Ikke-vegetar gjesten spiste seg nemlig nesten fordervet, hehe. Og til helgen skal jeg jaggu gjøre mitt aller første forsøk selv. Tusen takk 🙂

 4. Må innrømme at ketchup ikke er det jeg bruker mest av, så den droppet jeg bare. Og neste gang, for det blir en neste gang, skal jeg ha nok bakepapir i hus. *kremt*
  Men godt. Ja. Neste helg skal jeg prøve burgerne.
  Du har vel ikke en oppskrift på makaroni-fisk og vel?? 🙂

  1. Hm. Ketchup er ofte undervurdert…
   Forøvrig: Vi har akkurat diskutert makaronifisk her i huset. Som jo er en gammel traver, men ikke helt gourmet… 😉 Vi får se. Den funker jo fint med en god remoulade inn til. Følg med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s