The roll that rocks

Handa verket. Svetten rant. Magen rumlet. Stedet var Halong Bay, nord i Vietnam, nesten på grensa til Kina. Jeg skulle spise ris. Med pinner. I og for seg en morsom øvelse. Bortsett fra at jeg akkurat hadde fått fjerna gipsen på høyrehanda som hadde ligget i dvale i sju uker. Da er ikke finmotorikk der du stiller sterkest. Så jeg kikket meg rundt med et sultent blikk. Redningen ble vårrullene. De var håndterlige, selv for en handikappet pinnepingle. Siden har jeg i grunnen alltid vært begeistret for det som må være i nærheten av en nasjonalrett på de kanter. Spørsmålet er bare: Hvordan lager man vårruller selv? Da jeg litt senere ute i Mekong-deltaet fikk innføring i hvordan rispapir produseres, skjønte jeg fort at, nei, der begynner man i alle fall ikke. Rispapir må kjøpes 😉 Og det finnes i de fleste innvandrer butikker med asiatisk fortegn. Det gjør også vermichelli, englehåret, pastaen som i Asia ofte er laget av ris eller bønner. Den største utfordringen er å håndtere det flortynne rispapiret. Men det finnes noen knep. Akkurat som det finnes en peanøttsaus. Den er helt uunnværlig ved siden av vårrullene. Klar for en utfordring?

Du trenger:

Til vårrullene: 1 pk rispapir, ½ pk vermichelli av ris, olje, 3 gulrøtter, 1 rødløk, 1 bunt vårløk, 1 liten boks vannkastanjer, 1 hakket rød chili, 3 ss hakket ingefær, 1 liten boks bambusskudd, 1 paprika, 3-4 ss sursøt saus beregnet på vårruller. Om ønskelig kan du også finne deg litt vegefarse fra Hälsans Kök og ha opp i.

Til sausen: Peanøttolje, 1 boks kokosmelk, 4 finhakkede sjalottløk, 2 finhakkede hvitløkfedd, 1 ts finhakket limeskall, limesaft, 2-3 ss peanøttsmør, salt og sukker.

Slik gjør du det:

Vi gyver først løs på fyllet. Finhakk grønnsakene og wok dem i panna etter hardhet. Ha eventuelt i vegefarse. Sett til side. Kok vermichellien, skyll og hakk den grovt opp. Bland den i grønnsakene. Til slutt rører du inn sursøt saus etter smak. So far, so good. Nå begynner festlighetene. Skaff deg en stor kjele fylt med fingervarmt vann. Kjelen må være vid nok til at du får rispapiret opp i. Dypp et kjøkkenhåndkle i vann, vri opp, men la det forbli godt fuktig. Legg det ut over kjøkkenbenken. Hold rispapiret i enden, dypp det i gryta så det blir gjennomtrukket og legg det utover det våte kjøkkenhåndkleet. Legg en stripe av fyllet ca. 2/3 ned på rispapiret. Brett først fremover – eller fra deg, før du bretter inn sidene og ruller sammen (sjekk bildene under).

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg til side eller kjør rullen rett inn i frityrgryta, alternativt på stekepanna. Husk på en liten ting. Rispapir er ekstremt klebrig. Når du kommer susende med den neste vårrullen, er sjansen stor for at den klistrer seg til den første som en siamesisk tvilling. Ikke dra i dem! La det steke ferdig før du eventuelt splitter dem.

Så lager vi vinner-sausen til slutt: Finhakk løk og hvitløk og la det surre i olje sammen med limeskall. Hell over kokosmelken. Æsj, det blir jo ganske suppete. Men ikke fortvil. Rør inn peanøttsmøret. Et voila, det tykner. Smak til med salt, sukker og limesaft. Synes du fortsatt sausen er litt tynn, finnes det noe som heter maizena.

Vårrullene stekes til de er gyllenbrune og serveres umiddelbart, sprø og lekre, sammen med ris, saus og salat. Smilenes land er ikke langt unna.

2 kommentarer om “The roll that rocks

  1. Etter mye masing fra 6. klassingene mine, fikk vi i dag laget vårruller! Så dette er 3. dag med frityrkoking. Måtte jo øve først! Oppskriften din fungerte flott og med elever som elsker spennende mat, er det bare gøy. Takk for hjelpen! (Skal disutere noen praktiske greier neste gang vi treffes!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s