– Det er her dere skal spise, sa Taha.
Vår lokale kjentmann i byen Kochi i Sør-India pekte bestemt på en unselig murbygning i ei anonym bakgate.
– Jammen…
– Det er her lokalbefolkningen spiser. Ingen turister, smilte han.
Sånn endte vi opp på vår første virkelige indiske restaurant. Hvor ingen skjønte noe særlig engelsk, hvor du fikk maten servert i hauger på digre metallfat og hvor man spiste med fingrene. Ikke sånn at det var ulekkert der. En rad med håndvasker markerte at man skulle ta rensligheten på alvor, både før og etter maten. Dessuten var det massevis av folk rundt bordene, som spiste med uvanlig god appetitt – og høyrehanda. Mengden gjester er alltid er et viktig signal når du leter etter restaurant på fremmede steder. Så da var det bare å sette seg ned og håpe at det var mer curry igjen. Det var det. Den var knallgod. Og overraskende passe sterk, slik maten gjerne er i Kerala-området. Det gjaldt bare å være forsiktig med de rød-grønne pickles’ene, som dukker opp over alt i India og kan være ganske hissige.
Curry går igjen i hele det sør-asiatiske kjøkkenet. Ordet kommer egentlig fra tamil, khari, og kan best forstås som saus. Jeg har spist curryer i hele verden, fra London via Bangladesh og til Auckland. Røde, grønne, oransje. Det sjarmerende er at de smaker ulikt hver gang, fra de brannslukningsapparat-krevende til de milde og vennlige. Denne gule, som jeg skal dele med dere her, justerer du selv med mengden chili og kummin. Når du først har laget sausen, er det en smakssak hva du vil ha inntil. Jeg synes det er flott med wok’ede grønnsaker og nan-brød. Gjerne med en mango-chutney som en prikk over risen.
La meg nok en gang minne om våre nye landsmenns mange gode matbutikker. Der får du eksempelvis en god bunt frisk koriander for en liten tier.
Du trenger:
Til curryen: Olje, 2 rødløk skåret i tynne halvmåner, 1 beger matyoghurt, 2 bokser kokosmelk, 1 liten boks kokoskrem, 1 rød finhakket chili, 3-4 fedd knust hvitløk, en bunt finhakket, frisk koriander, 1 ss finhakket sitrongress eller limeskall, saften av én lime, 4-5 ss knust ingefær, 3 ts malt kummin, 2 ts malt koriander, 1 god ts gurkemeie, salt og litt sukker. 2 ts maizena til jevning.
Til wok’en: Gulrøtter, sjalottløk, blomkål, kålrot, sukkererter, squash, paprika
Slik gjør du det:
Spar litt av den finhakkede korianderen til pynt. Surr løken i olje sammen med krydderet, hvitløk, limeskall, frisk koriander, chili og ingefær til den er gyllen og myk. Vil du ha litt ekstra trøkk, tar du med chilifrøene. Tilsett kokosmelken og kokoskremen. La småkoke. Rør ut maizena og limesaft i yoghurten og hell i gryta. La curryen koke til det tykner. Smak til med salt og sukker. Dryss finhakket koriander over rett før servering.
Del opp og wok grønnsakene etter hardhet, og server dem passe sprø og lett saltet rett fra ei dampende panne, sammen med ris og curry.
Hvis du ikke bruker bestikk, bare husk å vaske hendene først 😀
Dette er jo slett ikke verst. Mens du skriver ferdig en bok, har du skrevet en til og skapt en ny sjanger av reiseskildring og matoppskrifter.
Foreslår du kaller den «Nesten til stede 2» siden kombinasjonen av stemningsrapporter og mat forflytter leseren mentalt (psykedelisk?) til en annen virkelighet!
Evt. kunne den hete «Festen tilstede» eller kanskje enda mer ambisiøst: «Festen tilber det!».
Du kunne følge opp med en dokumentarisk-selvbiografisk teologisk kokebok om deg og Tor og «høstjakta» som heter «Presten tilstede».
Så kunne du lage en oppfølger av hvordan man utnytter matrester til å lage gourmet mat (eller evt en bok om adventisteskatologi) som kunne hete «Resten tilstede».
Så kunne til slutt skrive et litt halvbittert oppgjør med alle bokanmeldelsene og reaksjonene som kunne heter «gesten tilstede».
😀
Sorry… dette ble litt overteit og respektløst…. men jeg er altså full av beundring og respekt over hva du får til!
Harald
Respektløst? Nope. Mange bra tittelforslag. Hvis du blir arbeidsledig, prøv en runde på desken i en avis. Du har virkelig potensial 😉
Jeg likte spesielt godt Presten tilstede!
I like 🙂 🙂 Er forresten ikke noe problem å smatte i seg et glass salsa verde på veldig kort tid. Hvorfor spise sjokolade når man kan spise sånt?? Mye bedre.
Bedre enn sjokolade, men er det sunnere? Hm… Litt kanskje.
Hei!
Den oppskrifta må jeg prøve!
men…4-5 ss. ingefær???
Blir det ikke veeeeldig hot???
Brit
Nope. Må til, Brit