Manhattan Transfer

– I’m addicted to almost everything. I’m a newyorker.

Jeg glemmer aldri disse ordene fra en kar jeg møtte på Manhattan for noen år siden. En stor og feit gubbe som satt og knasket sjokolade, og som bød sjenerøst på det mørke og søte. Da jeg med et lite smil spurte han om han var sjokoholiker, svarte han som beskrevet over.

Jada, New York er byen sin. Og min. Jeg vender stadig tilbake. En av gledene er maten. Ikke minst lidenskapen som følger med. Det er ikke vanskelig å skjønne at man blir avhengig. Jeg har alltid vært en morgenfugl. Liker byene når de våkner. Folk har liksom et fornyet syn på tilværelsen på denne tida av døgnet. I NYC er det fabelaktig å skli sakte rundt blant joggere, hundeeiere og rollerbladere når morrasola begynner å flørte med de øverste etasjene på skyskraperne. Så deilig å sirkle søvnig omkring blant småbutikkene som rigger til frukt- og grønnsaksbodene sine, hvor du får kjøpt ferske ingredienser til en skikkelig frokost. Jeg har et par ganger leid leilighet på nedre Manhattan. Det er ganske enkelt sånn at når folk skal bort i en kortere eller lengre periode, hyrer de ut hjemmet sitt, med alt inventar. Hvilket også betyr at man får et ferdig utstyrt kjøkken med på kontrakten. Så etter å ha snust inn morradraget fra Hudson River, kan man vende hjem med favnen full av godsaker. Og lage fylte pannekaker. Sender herved en hilsen til Lise og Marianne som jeg delte leilighet med på Hudson Street. Tror pannekakene funka helt ålreit.

Du trenger:

Til pannekakene: 3 egg, 4,5 dl melk, 3 dl hvetemel, litt salt, 2 ss smeltet smør

Til fyllet: Olje, 4 store purrer, 3-4 ss creme fraiche, litt matfløte, salt, 1 egg, 1 knivsodd chili, nykvernet pepper, ost til gratinering.

Slik gjør du det:

Lag pannekakerøra først, slik at den får tid til å svelle. Visp sammen egg og melk, deretter melet, salt og smør. Røra skal være ganske tynn.

Så deler du purren i to, på langs. Skyll godt under kaldt vann og grovhakk. La purren surre i olje til den er god og myk. Tilsett creme fraice og en skvett matfløte. Bruk stavmikser og kjør blandingen til den er slett. Smak til med chili, salt og pepper. Til slutt rører du inn egget.

Stek pannekakene på en liten panne, ca.15 cm. Hvis du ikke får røra tilstrekkelig tynt utover i panna, sper du med litt melk. Disse pannekakene skal ikke være feite og kanadiske, men franske og lekkertynne. Når du har en pen bunke, begynner du fyllingen. Legg en god stripe fyll på nederste tredel av pannekaka og rull pent sammen. Legg i smurt ildfast form, med bretten ned. Gratiner med ost og stek på 200 grader i ovnen i til osten er smeltet. Kjør gjerne på grillelementet mot slutten, slik at pannekakene får en gyllenbrun topp.

Servering: Disse egner seg altså utmerket til frokost og brunch. Men også med ris, tomatsaus og salat, som en skikkelig middag.

Uansett, du kan lett bli avhengig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s