Helt burger-konge

– Folk som ikke kan spise skikkelig mat bør holde seg hjemme fra fjellet. Jeg kvapp til av kommentaren som ble avlevert av bestyreren på Krækkja Turisthytte for noen år siden. Sammen med en gjeng kompiser gikk jeg Hardangervidda på ski og hadde bestilt vegetarisk mat på de betjente hyttene. Men på Krækkja var responsen heller laber. Også da jeg tilbød meg å ta en runde på kjøkkenet sjøl. – Glem det. Dere får lære dere å spise skikkelig mat. Så da endte vi opp med den tradisjonelle omeletten. Som du blir ganske lei av etter noen dager. Svært mye bedre da vi neste dag kom til Tuva. – Vegetarisk? Ja, det må vi da få til. Har du noen forslag? Sannelig fikk jeg ikke lov til å innta kjøkkenet. Problemet var bare mangel på valnøtter. Som vi løste ganske enkelt. Gutta hadde jo med seg såkalte muleposer i sekkene. Innsamling av nøtter blant sjokoladebiter og rosiner. Dermed var det klart for hjemmesnekrede valnøttburgere. Som siden har gått sin seiersgang i vennekretsen. Og som du skal få oppskriften på her. Skal bare benytte muligheten til å sende en hilsen til Nils Helge Tufto på Imingfjell Turistheim. Han fikk tilsvarende guttegjeng innom i 2009. Tufto stilte også kjøkkenet til disposisjon. Og tok attpå til en tur på butikken for å kjøpe nødvendige ingredienser. Da ble det burgere der også. I tillegg til en kjempehyggelig prat over kjøkkenbenken. Du trenger: 1 pakke Cream Crackers (finnes fortsatt på Coop), 200 gram valnøtter, 1 stor løk, 5 fedd hvitløk, 3 egg, en skvett matfløte, 1 ss tørket basilikum, salt og pepper. Slik gjør du det: Rens og skjær løken i tynne halvmåner, stek den gyllen sammen med tre finhakkede hvitløkfedd. Sett til side. Hele poenget med disse burgerne er at de skal være grove og saftige. Derfor unngår jeg kjøkkenmaskin, men bruker håndmakt til hakking og røring. Grovhakk nøtter og kjeks med en solid brødkniv. Bland sammen i en rørebolle. Tilsett basilikum og salt. Visp sammen egg og et par skvetter fløte i en liten bolle. Knus de to siste hvitløksfeddene og visp inn i eggeblandingen. Hell den stekte løken opp i det tørre og rør godt sammen, ikke bry deg om at det klabber litt til å begynne med. Hell så eggeblandingen over og rør kraftig til du får en fin farse. Blir det litt tørt, spe ut med mer fløte. La farsen stå i en halvtime, slik at den får binde seg skikkelig. Så er det bare å forme lekre burgere og steke dem på middels varme til de er passe gylne på hver side. Server gjerne på tradisjonelt burgervis, gjerne med litt tzatziki inn til. Eller som middag, med saus og poteter. Jeg garanterer at hverken Burger King eller Gilde er noe savn. Ei heller sure bestyrere på Hardangervidda 😦 Vil du ha musikk som passer til denne maten, får du en anbefaling her

11 kommentarer om “Helt burger-konge

  1. Det er jo noe av poenget med denne bloggen, Eivor. At man også skal finne noe som er greit å lage på egenhånd. Kjør på 😉

   1. Da blir det burgere i dag.Men hjelp hvor vanskelig det var å finne dem i bloggen din…det har jo blitt en hel kokebok alt.

   2. Ja, det er kanskje på tide å få dette mellom to permer… 😉 Håper burgerne ble gode.

 1. Lurer på om jeg skal prøve meg på disse, men bytte ut med glutenfrie kjeks!

  1. Det er absolutt ikke noe problem. Vi hadde en glutenfri periode her i huset. Da ble dette testet med stort hell!

 2. Hei Bjørn Olav! I går fikk fikk jeg smake veggis-burgerne dine hos datteren og svigersønnen din. Det er de beste burgerne jeg noen gang har smakt! Det har jeg skrevet under på nå!
  Takk! – De kommer jeg til å lage flere ganger!

  Jo

  1. Så hyggelig! Kjør på, det er ikke spesielt vanskelig å få dem til. Bare husk å la farsen svelle litt før du begynner å steike, ellers faller burgerne fra hverandre. Lykke til 😀

   1. Hei Bjørn Olav! Jo tipsa meg om burgeroppskriften din. Serverte den idag med stor suksess. Blir fast innslag i repertoaret dette, smakte fantastisk! 🙂

    S

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s