Elsket & bortskjemt

Barn er forskjellige. Og skal behandles deretter. Ulikt, men rettferdig. I matveien er det ikke alltid like lett. Det er selvsagt alt for krevende å skulle lage tre forskjellige middager til daglig. Noen får følgelig stadig ting de ikke liker i oppveksten. Men når ungene er blitt store, og foreldrene mer føyelige og avslappet i strikken, er det på sin plass med særbehandling og bortskjemming. Så når tre utflyttede døtre stikker innom med ujevne mellomrom, er far mjuk i ryggraden og lett å be om å diske opp. Den mellomste hos oss roper stadig på én ting når hun  kommer inn døra. Pappas spesialsandwich, inkludert en annen av husets spesialiteter; honningvinaigrette. Ja, hvorfor ikke? Livet er for kort til kjip mat.  Hvis du har noe småtterier på lur i kjøleskapet, kan sandwichen for eksempel se slik ut:

Du trenger:

Til sandwichen: En stor og god skive landbrød, en stor håndfull hakket crispisalat, 5-6 dulcitatomater, ½ avokado, ½ finsnittet gulrot, ½ rødløk i  halvmåner, 5 grønne asparges, 4-5 amadinepoteter skåret i tynne båter. Har du litt pesto på lur, skader det ikke.

Til vinaigretten: 1 ss dijonsennep, 2 fedd presset hvitløk, 2 ss lys honning,  saften av 1 lime, 3 dl soyaolje, litt kaldt vann, en klype salt.

Slik gjør du det:

Lag vinaigretten først. Det er ett bud som er overlegent størst når det gjelder oljebaserte dressinger; visp inn litt olje om gangen. På denne måten får blandingen tid til å binde seg og du unngår ei meningsløs suppe. Altså: Bland sennep, salt, hvitløk, honning og limesaft i en bolle. Rør inn litt av olja, visp  til blandingen setter seg. Så litt mer olje, visp godt, og litt mer olje, og visp. Slik fortsetter du til du har fått en deilig, sammenhengende vinaigrette. Et lite triks til slutt: Visp inn en spiseskje med kaldt vann. Voilá, blandingen blir kremete, lys og ekstra deilig. Du har rett og slett fått en emulsjon, som det heter på fint.

Så sandwichen: Grill en skive på tørr panne eller kjør den i brødristeren. Smør den med pesto på den ene siden og legg den på tallerken. Dryss salaten over og la stå. Kjør wok-panna på full guffe. Hell i litt olje, wok poteter og finsnittet gulrot. Like før de er ferdig woket, hiver du inn rødløken i et lite minutt og kverner en tanke salt og pepper over. Løken skal ikke stekes lenger enn at den er al dente. Så striper du salaten med litt av vinaigretten, drysser de wokede grønnsakene over, pynter med en pent oppskåret avokado på toppen sammen med dulcitatomater og grillet asparges. Vil du gjør ekstra stas på sandwichen, pynter du med litt crema di balsamico (Meny) langs kanten på tallerkenen.

Jo da, hun kommer stadig hjemom 😀

Vil du ha musikk som passer til denne maten, får du en anbefaling her.

9 kommentarer om “Elsket & bortskjemt

 1. Hei Bjørn Olav,
  Lærerikt og gøy å følge bloggen din. Det hender at jeg deler blogg oppslagene dine, dvs. oppskriftene, med mine venner på Twitter. Alltid suksess.

  Ha en god dag.

  -go

  1. Usedvanlig morsomt og generøst at du twittrer om bloggen min. Og hyggelig at du trives her.

 2. Og i dag blir jeg bortskjemt igjen. Når min bedre halvdel er borte må noen andre passe på meg 🙂

 3. Det er da vitterlig jeg som roper paa honningvinagretten! Rett skal vaere rett! Her i Durban spiste jeg forresten i gaar noe som heter bunny chow; uthult broed med curry, fortrinnsvis med greanbeans. Har du smakt det? Veldig godt, saerlig i kombo med idoform. Men gleder meg ogsaa litt til aa komme hjem til din mjuke ryggrad…

 4. Forslag: Pappa kommer til oss og lager dette og grind til sin datter som er underernært på søvn og mat. Ka du trur??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s