Schöner monat mai

 

Dette blir en sånn ”Ja, men hva spiser dere til jul? – Del 2”. Rent bortsett fra at det er lenge til jul, da. Men vi er i mai, den norske festmåneden fremfor noen, med nasjonaldag, arbeidernes dag, fridager, konfirmasjon og hurra meg rundt fra start til mål. Og siden det knapt er en sjel som jobber ei eneste full uke i løpet av mai, er det sikkert rikelig med tid til å lage denne cashewroasten. Vi snakker altså festmat. Den er for sikkerhets skyld fylt med en yum-yum oste- og paprikastuffing. Men det er ingen grunn til å bli skremt på grunn av dette. Det finnes, som alltid, et par triks. Denne oppskriften er til én stek, men det er all mulig grunn til å lage flere i slengen og fryse. Når det gjelder cashewnøtter, anbefaler jeg innvandrerbutikk. Kjøp gråhvite, usaltede og rå cashewnøtter, legg dem i langpanne i ovnen og rist dem på 100 grader i en times tid. Da blir de helt perfekte.

Du trenger:

 

Til steken: 250 gram ristede og malte cashewnøtter, 125 gram malte smuler fra tørket brød eller kjeks,  1 finhakket løk, olje, 1-2  finhakkede hvitløkfedd, 2 egg, snaut 2  dl melk, revet skall og saft av én sitron, 1 ts merian, salt og nykvernet pepper.

Til fyllet: 1 finhakket løk, 1 hakket rød paprika, 2 fedd finhakket hvitløk, 100 gram revet norvegia eller jarlsberg, 1 egg, olje, salt og pepper.

Slik gjør du det:

 Lag fyllet først, slik at det kan kjøle seg litt ned. Surr løk og hvitløk i olje, tilsett paprika og la det frese til alt er passe mykt og gyllent. Rør inn osten, smak til med salt og pepper, ikke vær redd for å tråkke til med pepperen. Så pisker du egget lett og rører det kraftig inn i blandingen slik at den blir fast og fin, men fortsatt smørbar. Sett til side og avkjøl.

selve steken. Surr olje, løk og hvitløk i ei gryte til gyllen og myk. Bland deretter malte nøtter og brødsmuler i en rørebolle, lemp inn den stekte løken. Hiv melk, egg, og sitronskall- og saft i hurtigmixeren. Husk at du bare skal skjære tynt av den ytterste delen av sitronskallet. Har du et juliennejern er du veldig godt hjulpen. Og kjøyr. Rør det våte inn i løk-nøtte-smuleblandingen, smak til med pepper, salt og merian, bruk gjerne håndmikser. Greia er nå at du skal ha en fast, men ikke for tørr farse. Hvis den er for tørr, har du to store problemer. Den blir vanskelig å smøre i forma, særlig den delen som skal på toppen av fyllet. Og det smaker ikke så godt. Spe heller med litt melk hvis farsen virker for hard og stiv. Dekk nå ei brødform med bakepapir. Smør halvparten av farsen jevnt utover i bunnen av forma, legg deretter fyllet jevnt og pent oppå, og så…  Så skal du smøre resten av farsen på toppen av fyllet. Dette kan være en ørliten utfordring. Jeg anbefaler en myk, bred kniv, eller en god slikkepott som ikke har levd for lenge. Nå skjønner du sikkert hvorfor farsen ikke skal være for tørr…  Stekes på 200 grader i 40 minutter. Server gjerne med hollandaise, poteter og kokt broccoli. Hvis du kan koke broccoli, da. Hvis ikke, foreslår jeg at du lar det være og mekker en salat i stedet.

Hipp, hipp.

 

5 kommentarer om “Schöner monat mai

  1. Tusen takk for maten. I dag har vi prøv denne. Kommentarene i heimen var fra kjempegod til greit nok. Det er jeg fornøyd med. Såpass mye sitron gir steken en annereldes smak enn andre vegetar»puddinger». Bra.

    1. Saa bra! Baade at det falt i smak og at du kan koke brokkoli. Gaar ut fra at du serverer den passe al dente…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s