BBQ My way

Det ligger en eim av tennvæske, kullos og svidd fett over byggefeltet vårt nå om dagen. Den er ispedd hviningen fra løpende barn, flaskeklirr og naboer som snakker sammen over hekken. Fint med mai, fint med sommeren som endelig stakk innom, fint med elva mi som blinker i rødt og gull når kvelden lister seg langs bølgende åser og irrgrønne jorder.

Opp i alle røyksignalene skal jeg selvsagt grille sjøl. Det krever litt forberedelse. Jeg tilhører nemlig ikke fangruppa til den Remaoppnevnte grillkongen Craig Whitson, selv om blandinga av brei amtex og oljeglatt stavangersk kan ha noe ved seg.

Så hva gjør en veggis ved grillen? Jo, han gjør hjemmeleksene sine. De heter ganske enkelt marinade. Ingen skal fortelle meg at tørrsvidde sjampinjonger og trælete, forkullede auberginerbiter er spesielt stilig. Men har du dreisen på marinaden og tar tida som trengs, kan Craig og Rema bare holde på med pyroshowet sitt. Prøv deg på disse grillspiddene, de slår ut det meste.

Du trenger:

Til marinaden: 2 dl olje, gjerne rapsolje, 5 fedd hvitløk, 1 spiseskje dijonsennep,  saften av 1 lime, 2 teskjeer grillkrydder, flaksalt, nymalt pepper, 1 teskje paprikapulver, en skvett balsamicokrem.

Grønnsakene: 1 gul og 1 rød paprika, 1 liten grønn squash, 1 mellomstor auberginer, 6-7 store sjampinjonger, 1 rødløk.

Slik gjør du det:

Start et par timer før selve grillingen. Mens grønnsakene står og godgjør seg i marinaden, kan du lage potetsalat og annet snacks som hører med til grillinga. Lag marinaden først. Visp sammen presset hvitløk, sennep, limesaft og krydder. Så visper du inn olja, litt etter litt, omtrent som når du lager en vinaigrette. Dette skal bli en ganske kremete greie, men hvis den skiller seg er det helt greit, alt skal røres sammen uansett. Skjær deretter grønnsakene i passe store biter. Husk at det må være såpass hold i dem at de ikke faller av spiddet ved første flammekast. Men de skal heller ikke være tjukkere enn at marinaden får trenge helt inn, dette gjelder særlig auberginer og sjampinjong. Rør dem godt inn i marinaden, la stå i en drøy time og vend grønnsakene med jevne mellomrom. Når både du og grønnsakene er passe sugne, er det bare å træ dem på spiddet i en  fargeglad rekkefølge.

Har du en grønn salat, pølser, bakt potet og en vegetarisk hamburger i tillegg til ei iskald flaske UTEN fra Aass Bryggeri, er det lykke på terrassen. Da har jeg ikke sagt noe om hvordan du griller asparges, sjalottløk, mais og annet digg. Men det kan vi jo ta senere. Kjør tennvæske!

Vil du ha musikk som passer sommeren og denne maten, klikker du her

6 kommentarer om “BBQ My way

  1. Potetsalaten din er SSssuveren så er det sagt. Alt annet på den tallerkenen og for så vidt!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s