Lett, lett, lett

Sommer er veldig ofte ropet på lett. Lett å spise, lett å lage, lett i magen. Sjøl synes jeg det er en utfordring å finne på nye salatvarianter. Kjøkkenet i Midt-Østen, som er en av mine store favoritter, benytter bulgur med jevne mellomrom. Bulgur er ganske enkelt knuste hvetekorn. Dette gir en kjærkommen variasjonsmulighet i salatbollen. Du kan også alternere med couscous, knuste semulekorn. Navnet på den libanesiske salaten Tabbouleh kommer sannsynligvis fra det arabiske ordet tabbúla, som henspeiler på koriander. Så ikke dropp den ingrediensen når du kjører i gang… Uansett, denne tabbouleh-varianten kombinerer det salte, søte og det syrlige på en lekker måte. Og er ganske lett. Hvilket jo var poenget.

Du trenger:

225 bulgur eller couscous, 1 liten rødløk, hakket (kan byttes med vårløk), 1-2 tomater, flådd, uten kjerner, skåret i terninger, 2 faste nektartiner skåret i små terninger, 1/2 hakket slangeagurk (del først på langs, skrap ut kjernen), 50 g rosiner eller korinter (kan sløyfes eller reduseres), 2 -3 ss finhakket bladpersille, 2 ss hakket mynte, 2 ss hakket frisk koriander, saften av 1 sitron,1  presset hvitløkfedd, 1 1/2 dl olivenolje, 1 ss flytende akasiehonning, salt og kvernet pepper.

Slik gjør du det:

Denne er i utgangspunktet til fire personer. Kan godt dobles eller tredobles, avhengig av hva den skal serveres sammen med. Husk bare på at det blir ganske mye bulgur når du dobler…

Bløtlegg bulguren eller couscousen slik det står på pakken. Sil fra vannet og press ut så mye væske som mulig. Ha den i en bolle og rør inn resten av ingrediensene, minus det våte (sitron, olivenolje).

Bland det våte med honning, hvitløk, salt og pepper, hell over salaten. Bland godt og la det gjerne stå i kjøleskapet en stund før servering. Dette er fint og lettvint å ha med på tur, på stranda eller rett og slett nyte på terrassen. Og har du falafler eller babaganoush ved siden av, er du nesten i Libanon eller deromkring.

7 kommentarer om “Lett, lett, lett

  1. Bra, Heidi! det er jo det geniale med denne, at den taaler baade overnatting og transport.

   1. For å si det sånn – suksess. Jeg har spist dette mange dager på rad. Mange dager.

    Men det var forøvrig skuffende lite cous-cous/bulgur i Beirut der jeg var!! Nesten ikke noe i Syria heller. Mye annet godt da 😉 for eksempel noe jeg skal forsøke å etterligne ved passende anledning; tabbouleh!! Nam nam!

   2. For å si det sånn, Heidi; noen ganger er man best sjøl, uansett hvor mye man spiser ute, eller rundt om i verden. Selvlaget er gjerne vellaget. Forøvrig mange interessante ferieland du har vært i. Frister.

   3. jeg må lære meg å lese litt bedre. haha.

    VEL – den tabboulehen jeg spiste på ferie bestod nesten BARE av persille. ikke rart jeg er forvirret. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s