Middelhavsbordet er dekket

– Ikke sånn, men sånn, sa Lisbeth. Som hadde lært seg å brette plastposer. Dermed fikk vi sving på børekene.

Jeg har mange gode venninner. Svært få av  dem lager jeg mat sammen med, ganske enkelt fordi jeg synes kvinnfolk roter for mye på kjøkkenet. Men Anneli står i en særklasse. Så vi lager mye god mat sammen, med ujevne mellomrom. Noen ganger til veldig mange. Nylig hadde min gode venninne invitert 25 personer, til blant annet middelhavsmat. Anneli hadde for eksempel bestemt at vi skulle lage børek av filodeig, som er en slags tynn butterdeig. Problemet var at hun hadde glemt hvordan de skulle brettes. Godt da at nok en venninne, Lisbeth, dukket opp med sitt gode hode og humør. Hun visste nemlig hvordan man bretter bæreposer til små, lettlagrede trekanter. Vips, vi var redda. Børek er deilig som snacks, som forrett eller som en del av Middelhavets meze, altså et bord med masse småretter, en slags tapas på tyrkisk/gresk/nordafrikansk. Det gjelder bare å lære seg brettinga…

Du trenger: 12 flak filodeig (tyrkisk innvandrerbutikk), 200 gr smelta smør eller litt lett oppvarma olje, 400 gram frisk spinat, en middels stor purre som er vaska og hakka, 125 gram fetaost, 1 egg, 2 ss pinjekjerner, 3-4 fedd hvitløk, olje, salt, pepper, muskat (valgfritt).

Slik gjør du det: Lag fyllet først. Rens spinaten, fres purre, hakka hvitløk og spinat i olje i ei gryte til det blir gyllent og mykt. Avkjøl litt før du rører inn egg og smuldrer inn fetaosten, hiver inn pinjekjerner og krydder. Så begynner festen. Plasser ett ark filodeig på ei arbeidsflate, pensle med olje eller smør, og legg et ark til opp på. Så skjærer du det doble arket i fire lange striper. Plasser ei spiseskje med fyll ca 1/2 cm fra kanten nederst på ei av stripene. Ta tak i det høyre hjørnet på filodeigen og brett mot venstre slik at du får en likebeint trekant. Brett deretter oppover langs arket mens du beholder trekantformen og lukker sidene. Når du kommer til enden, forsegler du trekanten med å brette inn endestykket og pensler skjøten med litt med vann. Stekes på 190 grader i 12-15 minutter til børekene er gyllne.

Bare for å ha nevnt det, jeg veit at børek kan lages på mange måter. Denne heter originalt Spanakotyropitákia. Nemlig.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s