Fingrene i fatet

– Fingrene fra fatet, sa jeg.

– Kan jeg ikke få litt til? Bare litt…

– Nei, du får vente til jeg er ferdig. Sånn som du holder på, blir det ikke noe igjen til gjestene.

Omtrent sånn kan samtalen mellom kona mi og meg gå når jeg lager valnøttboller, eller festboller som de også er kjent som. Klart farsen er god, jeg skjønner tjuvraidene hennes på kjøkkenet godt, jeg. Men det får være grenser. Disse festbollene er godt til mye, og nå som det nærmer seg nyttårsaften, tenkte jeg at de kunne inngå som en del av et tapasmåltid. Og siden du sikkert klør deg like mye i hodet som meg når du skal ha fest, hjelper jeg deg gjerne: Tapas kan aldri bli feil. Denne svært anvendelige, spanske formen for masse småretter satt sammen på litt usystematisk vis, uten fasit, bør kunne ha noe som frister de fleste.

Her tenker jeg at festbollene kan rykke inn som det spanjolene kaller «Albondigas», kjøttboller. Forøvrig er noen tips til gode saker på tapasbordet som følger: Grillet asparges, grillet paprika, aïoli, ovnsbakte tomater, oliven, ovnsbakte potetbåter, pesto av soltørka tomater, manchego ost, hvitløksmarinerte sjampinjonger, ferskt landbrød osv, osv. Kort sagt, det er bare hodet ditt som setter begrensningene. Men det er godt å ha en bånnplanke i dette måltidet. Og da er festbollene ikke noe dårlig alternativ.

Du trenger (til ca.25 boller): 15o gram malte valnøtter, 225 gram finmalt kapteinkjeks, 200 gram finrevet norveiga, 1 stor løk, 3 egg, 1 buljongterning, salt, litt sukker og en liten skvett fløte.

Slik gjør du det: Bland kjeks, nøtter og ost godt, bruk gjerne håndmikser på full guffe. Hiv løk, egg, buljong, salt og sukker i hurtigmikseren. Og kjøyr. Så hiver du det våte opp i det tørre og lar det få en real omgang med håndmikseren. Synes du det blir litt tørt, kan du spe forsiktig med litt fløte, men ikke for mye. Vi vil ha en ganske fast farse. Så lar du greia stå og svelle i 20 minutter. Nå skal herligheten være såpass håndfast at du kan rulle små boller. Bruk henda. Noen foretrekker å hive bollene rett i en saus, for eksempel tomatsaus, og koke dem direkte. Det kan gå bra, men det kan også bli ei elendig suppe med mye ihjelkokte og oppsmuldra boller. Jeg foretrekker å legge de ferdigrullede bollene pent på et steikebrett og kjøre dem i ovnen på 150 grader i 20 minutter. Da får de ei lekker hinne. Og så kan du velge variant sjøl: Koking i saus i gryte, legge dem i ildfast form med saus over og kjøre dem i ovnen, eller rett og slett spise dem som de er som en del av et tapasmåltid.

Det eneste du må unngå, er at noen spiser opp farsen din. Da er det for sent.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

4 kommentarer om “Fingrene i fatet

  1. Denne skal jeg prøve! Har noen ihjelkokte festboller liggende i frysern. Pleier ikke være så uheldig med dem, men her ble all smak kokt ut! Så nå skal jeg gjøre det på din måte! 🙂

  2. Hei igjen! Da har jeg prøvd. Sist fredag sammen med 11 6.klassinger i Mat&Helse. Alle var strålende fornøyd, og jeg skulle hilse deg og si at festbollene var kjempegode! Noen skulle hjem og lage middag til familien i helga. Så: Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s