Mye slit, lite ost

– 32 liter melk? Tuller du?

– Nei det er helt sant. Og det blir ikke mye igjen når jeg er ferdig.

Kokken på min lokale indiske restaurant hadde akkurat laget paneer, denne myke, innbydende osten som gjør subkontinentets mange retter adskillige hakk lekrere. Jeg spurte som vanlig om oppskrift og framgangsmåte.

– Ikke vanskelig, sa han. -Men det er dyrt å bruke så mye melk for så lite ost.

Han sa ingenting om slitet. Det måtte jeg erfare selv, et par kvelder senere. Jeg gikk riktignok ned til en fjerdedel av melkemengden, men det var krevende nok. Resultatet puttet jeg i en masala saus, som min eldste datter har etterlyst lenge. Og det ble.. helt åltreit, ganske godt, litt over snittet faktisk.

Men jeg skjønner hvorfor enkelte indiske restauranter er kjipe på osten.

Du trenger:

Til paneer: 8 liter lettmelk, 1/2 liter kefir, saften av 2 sitroner.

Slik gjør du det: Varm opp melka til kokepunktet. Like før det koker tilstetter du kefir og sitronsaft. Melka skal etter planen nå skille seg slik at mysen flyter opp. Hell den over i et finmasket kjøkkenåndkle som du har lagt i et dørslag. Sil av så du står igjen med en fast ostemasse. Klem godt på håndkleet, så du får ut all væsken. Plasser ostemassen i en plastboks, godt presset sammen. La stå i kjøleskap til neste morgen. Skjær i terninger før servering.

Til masala saus: En god klatt meierismør, fire fedd hakka hvitløk, 1 finhakka rød chili, 1 liten opphakka rød paprika, 2 ts kumminpulver, 2 ts paprikapulver, 2 bokser flådde tomater, salt, 2 dl fløte.

Slik gjør du det: Smelt smør, surr inn hvitløk, chili, paprika og krydder. La det tusle i gryta til det er mykt, hiv inn tomatene og kjør blandinga med stavmikser til den er slett. Tilsett fløte og la sausen tykne. Smak til med salt og eventuelt litt mer chili hvis du vil ha det hottere.

Kok ris, hell over masalasaus og dryss paneer på toppen. Server med chutney, raita, salat og nanbrød. Det er ganske sikkert verd slitet. Og sølet.

3 kommentarer om “Mye slit, lite ost

    1. Overraskende nok ikke flere krydder. Sjekket flere varianter. Selv min store, indiske matguru begrensa seg til disse…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s