Noko attåt

God mat handler ofte om å veie smaker mot hverandre. I indisk matlaging er chutney’en ofte med på å skape det perfekte balansepunktet. Jeg har spist mange rare, gode, sterke, syrlige, søte, bitre chutneyer rundt om i verden, med ulik konsistens og med ulike ingredienser. Eple, rosin, ananas, pære, plomme. Likevel er det ikke til å komme unna at mangochutney’en ofte står igjen som vinneren. Både konsistens og smak er helt øverst på pallen.

Og den er ikke spesielt vanskelig å lage sjøl, særlig ikke nå som også de tradisjonelle, norske matbutikkene tilbyr mango nesten året rundt. Følg gjerne med når det er sesong, da er det mulig å lage billig chutney for lang tid framover. Husk: En moden mango er myk og lager en fast lyd når du banker lett på den med fingeren, får du en hul lyd derimot, bør du lete videre i fruktdisken.

Du trenger: Tre store, spisemodne mangoer, 1 stor appelsin, 200 gram brunt sukker (bruk hvitt sukker dersom du vil ha en lysere chutneyvariant, men husk at smaken ikke blir så fyldig), 2 dl eplecidereddik, saften av 1 lime, 1 rød chili, 2 ts korianderpulver, 1 ts sennepsfrø, litt cayennepepper etter smak.

Slik gjør du det: Skrell mangoene og skjær i biter, merk deg at steinen sitter motsatt vei av det du tror ;-). Rens appelsinen og skjær den rein for skinn, del i biter. Snitt chilien i lange, tynne strimler, bruk også frøene. Deretter er det bare å pælme alt i ei gryte, gi oppkok og la det stå og putre i 45-50 minutter på lav varme. Ønsker du en glatt konsistens, er det bare å bruke stavmikser før du fyller opp varme glass, setter på lokk og snur opp/ned.

Smaker herlig til  palak mushrom eller aloo gobi masala, eller forsåvidt alt det andre som Indias kjøkken har å by på av varmretter.

2 kommentarer om “Noko attåt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s