Ikke bare for Skipper’n

Norsk sommer er et såpass ustabilt fenomen at det noen ganger kan være lurt å forberede seg på innehelg. Tid til matlaging, altså.

Jeg klager ikke over dårlig sommervær, konstaterer til min glede at det har noen positive sider. Kantarellene mine, for eksempel, har dukket opp tidligere enn vanlig. Jeg fant akkurat noen lekre eksemplarer samtidig som himmelen sendte ei bøtte i hue på meg…

Dessuten er butikkene fulle av knasende gode råvarer akkurat nå.

Etter noen uker i Frankrike, med bugnende supermarkeder, skal jeg ikke påstå at Godt Norsk alltid vinner. Men det er noe med hjemmeavla grønt, jeg får en ørliten følelse av at det smaker en tanke bedre.

Jeg slår gjerne et slag for spinat. Nå om dagen finner du virkelig spenstig spinat i butikkene, sprø, fersk og full av masse jern og vitamin A. Men for å få i seg så mye jern som mulig fra spinaten, bør man samtidig spise noe som er ekstra rikt på vitamin C, det øker rett og slett jernopptaket. Jeg har derfor komponert en pastasaus hvor jeg kombinerer grønt og gult, altså spinat og sitron. Hvis du samtidig spanderer litt skikkelig olivenolje og hvitløk i mengder, begynner vi å nærme oss noe som svinger. Jeg topper det hele med sjølplukka, sprøstekt kantarell og fersk parmesan.

Mais oui, c’est magnefique.

Du trenger: Pasta til 4 personer, 400 gram fersk spinat, vasket og renset, 1 liten rødløk skåret i tynne halvmåner, 6-8 fedd knust hvitløk, 1 liten rød chili finhakket, en håndfull godt hakkede valnøtter, noen pinjekjerner, saften fra 1 sitron, en god dæsj extra virgin olivenolje, en skvett fløte, salt, sukker, nykvernet pepper og en håndfull finhakket bladpersille, samt noen flak med fersk parmesan. Til garnityr kan du bruke sprøstekt kantarell eller annen valgfri sopp.

Slik gjør du det: Rens spinaten, fjern for all del stilkene, og grovhakk. Hell litt olje i ei gryte, medium varme. Fres opp hvitløk og chili til mykt og gyllent, inn med rødløk, hakkede nøtter og pinjekjerner. La det surre til løken er myk. Så hiver du spinaten i gryta, husk at den faller kraftig sammen, så ikke vær bekymret for at det er for mye. Når spinaten er kokt ned, tilsetter du sitronsaft og olivenolje. Herfra og ut skal dette ikke koke, bare holdes varmt. Smak til med salt, sukker og pepper.

Kok pastaen. Rett før servering, hiver du en skvett matfløte og persillen i sausen, rører kraftig og vips… Klar for servering. Ikke glem parmesan på toppen, da.


Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s