Gi meg de grønne og ranke

Åh, de er så deilig’ , men det er dyrt å fly.

Og prisen sier at sommer’n ennå er ny.

Omtrent slik synger en visesanger etter å ha vært en tur på torget. Var det ikke Halvdan Sivertsen, mon tro?

Noen ganger kan det kjennes sånn når man sjekker prislappen på asparges. Men akkurat nå er hverken sommer’n ny eller prisen høy.  Asparges er et vidunder, og den importerte varianten er for tida på sitt sprøeste, grønneste og rankeste, og en av sommerens sikreste signaturer. Jeg har tidligere skrevet om gleden ved å grille asparges.

Men nå til aspargessuppe. Som heller ikke er noen dårlig løsning. Og da snakker jeg altså ikke om disse posegreiene som fratar både suppa og aspargesen enhver stolthet. Oppskriften har jeg rapppa fra Jamie Oliver, og så har jeg flikka litt på den. Som seg hør og bør.

Én liten advarsel. Vær forsiktig med stangsellerien her. Den er brukbar til mye, men er kraftig og pregnant i smaken,  bruk godt skjønn. Og når det gjelder aspargesen; husk at den skal brekkes.

Du trenger: Olivenolje, 1 stor bunt asparges(400 gram), 1 hakket stor gul løk, 2 stenger stangselleri som er vasket, renset og grovhakket, 1 middels stor purre som er renset og grovhakket, 1 liter god grønnsakskraft (Toro funker fint), saften av 1/2 lime, salt, pepper og 2-3 spiseskjeer creme fraiche, litt sukker.

Slik gjør du det: Brekk av den grove delen på aspargesen og kast. Deretter brekkker du av tuppene og legger dem til side. Resten av aspargesene brekkker du i små biter og hiver i ei gryte sammen med olje, løk, stangselleri og purre. La dette putre til det er mykt og gyllent. Tilsett grønnsakskrafta og la det småkoke i 15-20 minutter. Kjør hele greia glatt med stavmikser, tilsett aspargestoppene og gi det hele et oppkok. Husk at toppene ikke skal bli for myke. Smak til med salt, pepper, creme fraiche og limesaft. Blir det for syrlig, runder du av med litt sukker. Serveres med ferskt bakverk, gjerne hardkokte eller porsjerte egg og litt parmesan.

Suppa er som skapt for sensommerkvelden.

12 kommentarer om “Gi meg de grønne og ranke

 1. Hei bjornolav: du skriver, Resten av aspargesene brekkker du i små biter og hiver i ei gryte sammen med olje, løk, stangselleri og purre. La dette putre til det er mykt og gyllent.
  Spørsmål: hvor mye olje skal jeg bruke, kan vell ikke dekke alt med olje? og skal det stå med lokk?
  Håper du har tid til å svare, for detta virker GODT:)

  1. Hei, hei. Hyggelig med spørsmål vedrørende mine upresise beskrivelser 😉 Prøv deg fram med 2-3 ss olivenolje, hell på litt mer hvis det blir for tørt. Bruk gjerne lokk. Kjør på, og lykke til!

 2. Dette blir helt feil for meg. For det første, aspargessuppe med tilsatt løk, purre, stangselleri og olivenolje blir grønnsaksuppe. Aspargessuppe skal inneholde asparges og kun asparges. Men, når det brukes asparges nå i august hvor det er kun imort fra Peru skjønner jeg jo at dårlig aspargessmak må kamufleres.
  Den beste aspargesen blir importert i april og mai, hvis du ikke er så heldig å få tak i norsk i mai og juni. Resten av året kommer den fra Peru og burde ikke vært importert i det hele tatt, pga den dårlige kvaliteten. Det er uansett ikke noe å skrive om at «nå er tiden for asparges».

  1. Hei Trygve. Dette må du selvfølgelig gjerne mene, og jeg publiserer det gjerne. Men du er litt mer enn vanlig part i saken siden du driver AspargesGården på Østby i Tjølling. Skulle ønske du tok aspargesoppdraget ditt litt mindre alvorlig:-) Jeg er uenig av to grunner: Det er tid for asparges nå. Importen er sjelden bedre og billigere enn på denne tiden av året. Kjennetegnet på asparges av topp kvalitet er faste, sprø stilker med jevne hoder uten skader. Det får du faktisk nå. Andre deler av året kan importen være direkte slett. Så er jeg selvsagt enig i at den korte norske sesongen fram til St.hans bør nytes for alt den er verd.
   For det andre: Det finnes ingen fasit på aspargessuppe. Fundamentalisme generelt og matfundamentalisme spesielt har lite for seg. La oss heller prøve ulike varianter og nyte mangfoldet. Det blir bare en avsporing å kalle andre ingredienser for kamuflasje. Alt godt til deg og lykke til med business og gårdsdrift.

 3. Skal man følge Trygve sine råd til suppe, blir det mye rart. Fiskesuppe bare fisk, kjøttsuppe bare kjøtt. Dette var det første jeg tenkte når jeg leste kommentaren. Skal prøve aspargessuppe i dag med både løk,purre og stangselleri :o))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s