Ålesund revisited

Som halvt sunnmøring var jeg selvsagt innom Ålesund som barn. Så ble det stopp. Inntil i høst.

Jeg skal ikke trette dere med detaljer om mine barndoms somre blant lavtrykk og lukt fra sildoljefabrikken. Men for noen uker siden var jeg tilbake på Sunnmøre, nærmere bestemt i Ålesund. Som definitivt har krav på et besøk.

Historien om bybrannen tør være kjent. Det er særlig denne, eller konsekvensene av denne, som gjør at hovedstaden i Møre-og Romsdal drar turister i ganske store mengder.

Bybrannen i Ålesund fant sted natt til lørdag 23. januar 1904. Brannen brøt ut ca. klokken 2 om natten og det blåste storm fra vest.  Brannen spredte seg raskt til hele byen og mesteparten av byens trehusbebyggelse brant ned. Bare ett hus stod igjen. Over 10 000 ble hjemløse.

Etterpå ble bykjernen gjenreist i form av murbygg i jugendstil. Det ble ikke brukt standardtegninger, slik at hvert nye bygg fikk en individuell utforming.  Jeg er ikke over gjennomsnittet interessert i arkitektur. Men etter et besøk i Napier på New Zealand i 2009, fikk jeg litt mer forståelse for sammenhengen mellom arkiktektur og historiske hendelser.  I  Napier ble byggeskikken Art Deco etter jordskjelvet i 1931. I Ålesund brant det litt tidligere, og da ble det altså jugendstil. Som gjør at byen er minst én reise verd. Det er i grunnen bare å rusle. Og se. Detaljene er faktisk overveldende.

Etter helga i Ålesund hadde jeg ganske mange fasader festa på minnebrikken. Her er et lite utvalg av disse, pluss tilfeldige passerende mer eller mindre lokale personligheter.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2 kommentarer om “Ålesund revisited

 1. Hei Bjørn Olav.

  Takk for fin presentasjon og omtale av Ålesund. Ta gjerne turen hit igjen ved høve, og vi skal om ønskjeleg gjerne stille med bil for ytterlegare sight-seeing i – og rundt byen. Så du/dere er velkomne til å besøke oss på Valderøya, når det måtte passe gjensidig. Sjølv om vi bur på ei øy er det kun snakk om ca 10 -15 min køyring til sentrum av Ålesund, via 2 undersjøiske tunneler à 4 km. Og så har vi no div. turmål her i kommunen også, f.eks Alnes/ Alnes fyr, den historiske øya Giske m.m.

  PS: Har forresten lest boka di for ei tid tilbake, interessant og engasjerande. For meg var det (naturleg nok !) også en del meir ukjende detaljer i boka. Likevel relativt mykje gjenkjennbart frå inntrykk og kjennskap gjennom den sporadiske «feriekontakten» vi og vår næraste familie hadde i tidlegare år.

  Hels så mykje til familien frå oss, også onkel Olav (som gjerne også må bli med på ein ev tur hit om det skulle passe)

  Mvh Bjørn-Magne

  1. Takk skal du, ha Bjørn-Magne. Vi var bare en liten snartur i Ålsesund i forbindelse med en 50 års-feiring. Kommer gjerne tilbake og gjerne på besøk til dere. Hyggelig at du likte boka. Regner med at ny roman er i butikkene i løpet av mai. Alt godt for det nye året, hils alle. BjørnO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s