Plommen i paien

Høstens drømmepike heter Victoria. I marinade.

Jeg kan ennå huske følelsen fra barndommens plommeslang. Du verden så sitrende godt den forbudne frukten smakte. I dag kan jeg til en viss grad forstå fortvilelsen hos hageeierne på Åskollen i Drammen som i mørke høstkvelder fikk besøk av en guttegjeng fra Berja.

Nå for tiden henter jeg plommene på torget eller i butikken. Og du verden, så mye moro man kan ha, fortsatt. Hvis de ikke skal spises naturelle, er noe av trikset med plommer… nettopp, marinade. Sjøl har jeg vispet sammen en blanding som funker bra hvis du har lyst til å lage pai med Victoriaplommer. Ja, jeg foretrekker henne, hun holder fortsatt koken og får det stadig til å prikke litt ekstra i nakken.

Du trenger:1 kg victoriaplommer, saften av 1 sitron, 2 ss finhakket mynte, 1 ss finhakket sitronskall, 3 ss brunt sukker, 1/2 ts kanel, 1 knivsodd chilipulver, 1 dl hvitvin, 1 ss maizena, 125 gr hvetemel. 125 gr smør, 125 gr mandler, 125 gr sukker, ca. tre plater butterdeig.

Slik gjør du det:Dekk en 25 cm paiform med butterdeig (finnes i frysedisken). Rens plommene, fjern stein og skjær i tynne båter og legg i en bolle. Rør sammen sitronsaft, hvitvin, brunsukker, krydder og sitronskall og hell over plommene. Bland godt sammen og la stå i kjøleskap et par timer. I mellomtiden lager du lokket. Kjør mel, mandler og sukker i hurtigmikser. Bruk deretter fingrene og kna blandingen sammen med smøret. Rør maizena inn i plommeblandingen og hell alt over i paiforma. Bruk fingrene og smuldre lokket på toppen. Steikes på 200 grader i en halvtime.

Server med is eller vaniljesaus. Eller begge deler. Love you, Vicky!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s