Langsom crossover

Gode kolleger skal man løfte fram. Særlig de som deler oppskrifter. Og som har med parmesan hjem fra ferie.

Det duftet uvanlig godt i lunsjrommet.

Hvem? Hva? Hvor?

Der var han. Idar. Som hadde med seg hjemmelaget lunsj. Det lyste gult og godt lang vei.

– Han er litt sånn som deg, veit du, kommenterte en annen kollega godlynt.

Litt sånn som meg, betyr at Idar har en hang til grønnsaker framfor kjøtt. Denne dagen hadde han snekret sammen en slags indisk-italiensk crossover. På bordet dampet det fra en safrangul saus med masse chili, blomkål og brokkoli, servert sammen med pasta.

– Forklar!

– Hele greia er å gjøre det langsomt, sa Idar.

– Slow food?

– Noe sånt.

Dagen etter hadde jeg bursdag, og siden jeg konstant er på jakt etter nye kulinariske løsninger, ringte jeg Idar og fikk en repetisjon. Og så ble det bursdagsmat. Som ikke stod tilbake for andre ting jeg har spist på åremålsdager. Greia er altså å gjøre det langsomt. Følg med nå.

Du trenger:  1 liten blomkål, 1 liten brokkoli, 1 liten rødløk, en stor, rød chili, 4 fedd hvitløk,  1,5 dl matfløte, 2 ss crcme fraiche, parmesan, salt, pepper, saften fra 1 lime,  olivenolje, masala-krydder, safran/gurkemeie og litt koriander.

Slik gjør du det: Først finhakker du rødløk, hvitløk og chili, blander det godt sammen i en skål sammen med litt flaksalt og pepper. Deretter heller du limesaft og olivenolje over. Rør sammen og la det stå og trekke mens du arbeider med det andre. Del blomkålen og brokkolien i buketter og skjær dem i skiver som er 1/2 cm tjukke. Først hiver du blomkålen i steikepanna sammen med rikelige mengder olivenolje, på SVAK varme. La det så og småsurre, LANGSOMT, på begge sider, til blomkålen er passe al dente. Sett til side og gjenta prosessen med brokkolien. Nå blander du alt i steikepanna, blomkål, brokkoli, rødløk, hvitløk og chili, hiver inn matfløte,  kok opp og jevn sausen med creme fraiche, Obs, obs, dette må gjøres kjapt slik at ikke grønnsakene blir slappe og daue. Smak til med krydder etter forgodtbefinnende. Server det med valg fripasta, topp med nyrevet parmesan. Dette holder til 2-3 personer.

Til slutt skal det bemerkes én ting til: Da Idar kom hjem fra Italia nylig, hadde han med 1 kg grom parmesan til meg. Vi snakker om kollega.

Forøvrig nevner jeg at jeg har lyttet til Metheny / Meldau Quartet (NoneSuch 7559 79994) mens jeg har skrevet dette. Passer bra til denne comboen. Her kan du lese anmeldelsen  min av plata.

4 kommentarer om “Langsom crossover

  1. Takk for tips til en veldig god middag i dag! Jeg måtte bruke det jeg hadde i kjøleskapet, så det ble aubergine i stedet for blomkål, og for å mette hele familien og gi barna proteiner havnet det visst litt torsk oppi også. Helt supert ble det.
    Og musikken til var like vellykket; man måtte jo bare senke skuldrene og kose seg på kjøkkenet i stedet for å stresse videre i tempoet fra jobben 🙂

    1. Hyggelig å kunne bidra til trivsel i hverdagen, Gry 🙂 Som du sikket veit er jeg ikke særlig ortodoks mht mat og oppskrifter. Derfor er det helt i min ånd at du tilpasser oppskriften etter innholdet i kjøleskapet. Musikken er det dog ikke verd å klusse med…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s