Østenfor soloppgangen

Gamle hustellærerinner bør man hedre. Gjerne ved  å la oppskriftene deres vandre videre.

Denne gangen går oppmerksomheten til Edith Takle, lærer på skolekjøkkenet og husmor ved Tyrifjord Høyere Skole gjennom et langt og trofast liv. Hjemme hos oss har hennes kunnskaper og mattradisjoner reddet mang en middag. Og vi har to tettskrevne spiralhefter med vegetariske oppskrifter stående i kjøkkenskapet. Stadig i bruk. Edith Takle var myndig tilstede, men med glimt i øyet, og en tilsynelatende uslitelig evne til å oppdra nye generasjoner, både i matveien og i mer himmelvendte retninger.

Denne gangen byr jeg på en kinesisk langpanne fra Takle, senere videreutviklet en liten smule – uten å fornærme opphavskvinnen. Den egner seg faktisk som et godt alternativ rundt jul, når mye annet er tungt og langsomt fordøyelig.

Husk at vegebiter, vegefarse eller gluten kan være et godt alternativ til kjøtt. Du finner dem i frysedisken i de fleste helsekostbutikker. Men det gjelder å bruke denne ingrediensen med fatning og forstand. Her synes jeg den gjør seg veldig godt. Kinesisk er ofte blanding av søtt og surt. I denne oppskriften står epler for det syrlige, rosiner og litt sukker for det søte. Chili, koriander, spisskummen og ingefær tar oss østover. Sannelig smaker det ikke litt julete også.

Du trenger: 250 gram hakkede vegebiter, 1 stor rød løk skåret i halvmåner, to skrellede epler i biter, 1 grovhakket paprika, 50 gram bløtlagte rosiner, 100 gram hakkede mandler, 1-2 ss finhakket frisk ingefær, spisskummen, koriander, litt chili, olje, salt og sukker.

Slik gjør du det:  Steik vegebitene i olje på middels varme sammen med ingefær, salt og litt sukker. Bland inn løk, paprika, rosiner og halvparten av mandlene og la det surre til det er mykt. Til slutt blander du inn eplebitene. Smak til med krydder, salt og sukker

Legg det hele i en romslig smurt ildfast form eller langpanne, strø resten av mandlene på toppen. Stek på 175 grader i 20-25 minutter, slik at det hele får en sprø konsistens. Serveres med ris, karrisaus og salat.

Skal du absolutt høre på julemuikk i dagene framover, anbefaler jeg Gunnar Halle og Espens Eriksens «Meditations On Christmas» (Grappa).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s