Smaken av Provence

Den er så enkel at det nesten er ufattelig, men det er en kunst å lage den perfekt. For meg er ratatouille smaken av Sør-Frankrike.

For noen år siden tilhørte jeg en liten, eksklusiv gruppe som fartet rundt i Provence en gyllen vår og smakte på alt som kom i vår vei. Vi var der offisielt for å forbedre våre kunnskaper om fransk språk og kultur. Og det gjorde vi kanskje. Men vi hadde det først og fremst gøy der vi fartet rundt i bil og spiste oss gjennom den ene menyen etter den tredje. Det var lunsjer og middager som på alle måter bidro til at matchvekta aldri gikk nedover. Vi fant sjeldne, bortgjemte restauranter og vi spiste på steder med Michelin-stjerner og ditto priser. Men det var til ett sted, i ei trang bakgate i Antibes, vi stadig vendte tilbake. Litt fordi vi bodde i nærheten, men mest fordi det ble servert fransk tradisjonsmat her – i ultraklassen. Lokalet var stappa av folk, hver bidige kveld, og det tok sin tid å få servert. Men da maten kom, du verden.

Kokken var en brande, med armmuskler som en fribryter og mage  á la Obelix. Denne galleren svettet et par vårbekker hver kveld der han i et bankende kjør henta ut lekkerbiskener fra det åpne ildstedet.

Fransk tradisjonsmat er ikke utviklet for vegetarianere. Men det finnes et par unntak. Ratatouille er ett av dem. Og for meg vil denne klassikeren alltid være smaken av Provence. Ratatouillen til kokke-branden var av det himmelske slaget. Og jeg har siden prøvd å kopiere ham. Etter hvert har jeg  begynt å nærme meg, selv om jeg neppe kommer til å nå helt hans standard.

Her får du resultatet jeg har kommet til så langt.

Du trenger: To middels store auberginere, én rød paprika, én stor squash, 2 medium gule løk, 3-4 bokser grovhakkede tomater, 4 godt modne plommetomater, hvitløk, masse olivenolje, flaksalt, litt sukker, en dæsj ketchup og frisk timian om ønskelig.

Slik gjør du det: Flå plommetomatene og sett til side. Kapp opp grønnsakene. Jeg liker dem grovskåret – slik de fleste franskmenn foretrekker. Løken i halvmåner, det andre i terninger. Hell godt med olivenolje i ei gryte og stek aubergineren først slik at den blir mør og gyllen, etterfyll gjerne med olivenolje om nødvendig. Så inn med de andre grønnsakene. Disse skal stekes til de er al dente – altså ikke for mye. Så inn med de hermetiske tomatene, kok opp og smak til med flaksalt, sukker og litt ketchup. Finhakk hvitløk etter eget ønske. Rett før servering tilsetter du hvitløken, finhakkede, friske plommetomater og frisk timian.

Serveres med ris eller pasta, som kald lunsjrett, gjerne med grillede asparges. En liten neve parmesan er heller ikke å forakte. Allez!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s