Mission: Tomatoes

Han er en misjonær. Det er kanskje ikke så rart siden han kommer fra selve bibelbeltet. Men for min gode kollega er det først og fremst tomater som er hovedbudskapet.

– Ikkje glem tomatene, då!

Omtrent sånn høres det ut når min dyktige kollega Odd Vegar Kandal slenger en bemerkning opp i de kulinariske diskusjonene. Og de har vi en del av på jobben.

Han er en av landets mest ihuga forkynnere av det gode tomatbudskapet. Tomater er verdens beste frukt. Ja, den er en frukt. Som kan brukes til alt. Omtrent. Ifølge Odd Vegar.

– Tomater er snadder!

Tomat-evangelisten kommer, nær sagt selvfølgelig, fra Finnøy i Rogaland. Der har de 120 mål med drivhus. Og inne i drivhusene har de tomater. Finnøyfolket høster fire millioner tonn tomater i året. De har egen tomatfestival, og de produserer sågar eget tomatsyltetøy. Ikke rart Odd Vegar har tomater i blikket og egenprodusert tomatsaus i munnvikene.

For noen uker siden sendte han meg en oppskrift på en squashlasagne med en skikkelig feit og fyldig tomatsaus. Etter å ha fiksa litt på den, deler jeg den med dere. Den er virkelig verd innsatsen. Hele poenget er å koke ned tomatene skikkelig. Det tar litt tid, men du får fram en aldeles herlig, konsentrert smak. Kombinert med grillsmaken fra squashen blir dette en superduo.

Du trenger:

Til pestoen: 1 stor plante basilikum, 100 gram god parmesan, 5-6 store fedd hvitløk, litt bladpersille eller ruccola, 1-2 dl nøytral olje, 100 gram pinjekjerner, flaksalt, litt sukker.

Til tomatgrøten:  4-5 bokser grovhakkede tomater, 1 rød chili, flaksalt, sukker

I tillegg trenger du 2-3 store squash og en neve parmesan til gratinering.

Slik gjør du det:

Hiv tomater og finhakket chili i ei vid gryte og start reduseringen. Dette skal kokes ned til en ganske tjukk grøt, prosessen kan fort ta 40-50 minutter. Kok opp og la det småputre på svak varme til du har oppnådd ønsket konsistens. Smak til med salt og sukker.

Mens tomatene koker gjør du dette: Del squashen på langs i ½ cm tykke, avlange skiver, pensle med olje, strø med flaksalt, legg på bakepapir og kjør dem under grillen i ovnen til de er passe gyllenbrune, uten å være svidd.

Til slutt lager du pestoen, som skal være tjukk og sterk. Kjør basilikum og ruccola på mikseren sammen med hvitløk og halvparten av olja. Deretter inn med parmesan og pinjekjerner, spe med resten av olja, litt om gangen, mens du kjører mikseren. Stopp når pestoen er passe grøtete. Smak til med salt og pepper.

Så legger du lagvis på porsjonstallerkener som er ovnsfaste: Halve squash-skiver, tomatgrøt og pesto. Gjenta til du synes det er passe høyt. Avslutt med et lag tomatgrøt og dryss parmesan på  toppen. Kjør under grillen til osten er gyllenbrun.

Server gjerne med fersk focaccia eller olivenbrød. Mama mia, dette må du ikke komme fra Finnøy for å like.

9 kommentarer om “Mission: Tomatoes

  1. Jeg lager MYE mat. Men dette er det BESTE jeg har spist, Bjørn Olav! Pestoen med ruccola er enorm ( Jeg
    brukte ikke litt. Brukte en god del…) og tomatsausen er fabelaktig. (Jeg må innrømme at jeg hakket en
    middels rødløk og tre fedd hvitløk i den som jeg bladet i olivenolje før jeg putta i tomat og chilli. ). Men ellers har jeg gjort alt til punkt og prikke!! Tusen takk for oppskriften!!! Snorre. PS. Sterke kjøttboller var perfekt tilbehør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s