Elefantenes inntogsmarsj

Du kan nesten stille klokka etter dem. Når elefantene i Amboseli er på vei til vann, er det ingenting som kan stoppe flokken.

Naturreservatet Amboseli sørøst i Kenya er et paradis for elefanter, det finnes over 3000 av dem. Noe som gjør stedet til verdens tettest elefantede område.

Vi stod opp i otta, hutra oss gjennom morragryet i bushen og rakk opptoget rundt klokka ni. Elefantene eter hele natta ute i savannens mest tilgjengelige spiskammers, men når morgenen melder seg, skal de ha vann. Og da kommer de, et formidabelt godstog som subber opp støv og sand, ustoppelig på vei mot de livgivende kulpene og sumpene sentralt i nasjonalparken. Det er selvfølgelig særdeles sjarmerende å se hvordan elefantunger på bare noen få måneder blir stødig geleidet av sine høyst aktpågivende mødre, som passer på å dytte dem inn i midten av flokken dersom menneskestanken blir for påtrengende. Det hele skjer under matriarkens strenge oppsyn. Gamla sjøl gir de avgjørende signalene ved å trampe med beina. Disse vibrasjonene kan få hele bølingen til å bråstoppe og nærmest stivne i steget, før de fortsetter marsjen.

Om kvelden skal de tilbake. Vi fikk en flokk på nærmere 80 dyr rundt bilen, så nær at det var på grensa til skummelt – pulsen økte ihvertfall.  Det hele ble lyssatt av ei stadig mer rødmende sol, med Kilimanjaro som overvåket det hele, dog med noe mindre av den klassiske snøen på toppen. Og innimellom alt dette; flodhester i synkronsvømming, en løvemanke av dimensjoner, digre flokker med wilderbeast og en miniutgave av en gepard (Felis leptailurus serval). Når vi i tillegg kan spise lunsj med utsikt over hele herligheten, er det ikke mye mer å be om.

Jo, forresten, kanskje en leopard.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2 kommentarer om “Elefantenes inntogsmarsj

  1. Amboseli er helt klart elefantenes land. Fjelstad filmet veldiig mye her på 70-tallet, med Kilimanjaro i bakgrunnen. Du verdens så lite is det er igjen på toppen, snart er alt borte. Da jeg var Amboseli for ti år siden var iskappen fortsatt betryggende stor.. Serval er ikke dagigdags, jeg har bare såvidt tatt bilde av den en gang, og da faktisk en svart, melanistisk form oppe i Aberdarene. Så en serval henger høyt, Afrikafarere…

    1. Hyggelig, Tom. Veldig fornøyd med servalen. Kan røpe at jeg nå også har Caracal på minnebrikka… Den henger vel også et stykke oppe..?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s