Caponata

Jeg føler at jeg har noe til felles med den sicilianske auberginstuingen caponata. Kanskje det at vi begge ikke synes spesielt tiltrekkende ved første øyekast? Når du blir kjent med oss derimot… 😉

Første gangen jeg ble presentert for caponata, var på Carluccio’s i Market Place i London. Og jeg var mildest talt skeptisk til guffa som lå på tallerkenen. Men siden jeg er forholdsvis godt oppdratt, tok jeg gaffelen fatt. Milde himmel! Det var ikke annet å gjøre enn å be kelneren om oppskriften (hvilket er en god idé når du er ute og spiser, nesten alle blir glade for at folk liker maten deres godt). Med årene har jeg forsket litt på caponata og har kommet fram til en variant jeg trives veldig godt med. Den kan brukes som pastasaus, som en smårett (feks til tapas) eller du kan spise den kald rett fra kjøleskapet.

Her er det du trenger (pastasaus til to, siderett til fire):

2 dl vanlig olivenolje, 4-5 store tomater som er flådd og finhakket, 1 stor aubergin, 1 finhakket gul løk, en håndfull pinjekjerner, to spiseskjeer hakket kapers (kan sløyfes hvis du ikke digger de små grønne), 10-12 store, grønne oliven som er renset og grovhakket, en håndfull finhakket bladpersille, et dryss god oregano, salt, pepper og en dæsj ketchup.

Slik gjør du det:

Hvis du ikke gidder å flå og rense tomatene, kan du gjerne ta en boks hermetiske tomater, det funker bra. Skjær auberginen i store biter, og da mener jeg minst 2 cm tjukkelse. Greia er at dette skrumper inn og vi vil gjerne ha litt igjen å tygge på når vi er ferdige. Trikset er stekingen av auberginen. Dette er en av mine favorittgrønnsaker, men den er ikke god når den serveres hard og kjip. Den skal være fløyelsmyk og smelte i munnen. Derfor: Hell halvparten av olja i gryta og varm opp, middels varme. Begynn stekingen. Auberginen suger til seg olje som en svamp. Bruk derfor resten av olja til å etterfylle med etterhvert som du steker. Trenger du mer, så kjør på, auberginen skal ikke svi seg fast. Du skal steke helt til auberginen er helt myk, gyllenbrun og deilig. Nå kan du eventuelt helle av olje som er til overs i bunnen av gryta. Hiv løken opp i og la den surre sammen med auberginen til den er myk og gyllen. Så tomater, kapers og oliven. La alt småputre i 20 minutter. Bruk en dæsj ketchup til å runde av tomatsmaken, deretter oregano, bladpersille, salt og pepper. Rett før servering rører du inn pinjekjernene. Jeg kan garantere at du kommer til å bli positivt overrasket.

Spis og vær glad for hver skje du får!

3 kommentarer om “Caponata

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s